Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na území Slovenska policajti zadržali desiatky migrantov, vrátane detí
Zdielať na

Na území Slovenska policajti zadržali desiatky migrantov, vrátane detí

ŽILINA / Dnes o 5-tej ráno zastavili policajti pred obcou Krasňany v okrese Žilina bielu dodávku s poľskými značkami. Auto šoférovala 37-ročná žena maďarskej národnosti. V nákladnom priestore auta policajti objavili 29 ľudí, medzi nimi bolo 10 detí. Pochádzali prevažne zo Sýrie.

Policajná hliadka z Terchovej zastavila v nedeľu krátko po 5:00 pred obcou Krasňany v okrese Žilina bielu dodávku s poľskými značkami. Auto šoférovala 37-ročná vodička maďarskej národnosti Terez K.

"Policajti skontrolovali úložný priestor kde sa nachádzalo 29 Sýrčanov bez  cestovných dokladov medzi ktorými bolo desať detí, tvrdili, že za prevoz zaplatili," uviedol hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka.

V nákladnom priestore policajti objavili 29 ľudí, vrátane 10 detí. Nikto z nich nemal cestovné doklady. Medzi deťmi bolo dokonca aj bábätko v perinke. Ide o 29 Sýrčanov. Sýrčania tvrdili, že si za prevoz zaplatili. Informácie potvrdil hovorca Prezídia PZ Michal Slivka.

Ako sardinky

Na miesto, na ktorom policajti zastavili auto, prišli vyšetrovatelia cudzineckej polície. Tí vypočúvali ženu, ktorá auto šoférovala a zaisťovali stopy a dôkazy.

Biela dodávka, značky Fiat Ducato, bola bez okien. Nemala na sebe žiadne reklamné nápisy ani logo firmy. V nákladnom priestore neboli žiadne sedadlá, migranti sedeli na dlážke vo veľmi obmedzenom priestore ako sardinky.

"Vyšetrovateľ v súčastnosti preveruje všetky skutočnosti prípadu a prevádzačke samozrejme hrozí trestné stíhanie. Viac informácií momentálne nie je možné poskytnúť," dodal Michal Slivka.

Podľa prvých zistení, žena mala s dodávkou namierené do Českej republiky a následne do Nemecka. Pri svojej ceste mala zablúdiť. Potom, ako sa na cestu pýtala miestnych ľudí, tí zalarmovali políciu, ktorá dodávku následne zastavila. Všetkých migrantov  zatiaľ previezli do Kysuckého Nového Mesta na oddelenie cudzineckej polície. Odtiaľ budú vrátení naspäť do Maďarska.

Ďalší zadržaní migranti

Policajti v Novozámockom okrese v priebehu 12-tich hodín zachytili dve skupiny nelegálnych migrantov. V Nových Zámkoch a v Štúrove zadržali desiatky migrantov zo Sýrie, Lýbie a Kamerunu. Medzi nimi bolo aj 9 malých detí. Cudzinci by mali podľa hovorcu Policajného Prezídia putovať späť do Maďarska. Kedy, to zatiaľ ešte nie je jasné.

Zelenú dodávku s maďarským evidenčným číslom odstavili policajti na križovatke po tom, ako nezastavila na stopke. Krátko po desiatej večer chceli novozámockí policajti obvodného oddelenia riešiť dopravný priestupok, namiesto toho ich čakali nelegálni migranti a ich prevádzači– dvaja muži z Maďarska.

V nákladnom priestore dodávky Mercedesa objavili tri desiatky ľudí, medzi nimi aj úplne malé deti. Podľa nášho zdroja muži z Maďarska tvrdili, že mali namierené z Budapešti do Prahy.

Odmietli ošetrenie

V nákladnom priestore bolo 30 cudzincov. Išlo o 29 Sýrčanov a jedného Líbyjčana. "Ako dlho sa tiesnilo 21 dospelých a 9 detí na 7 a pol metroch štvorcových úložnej plochy Sprinetra, kedy a kde prekročili hranice jedného z dvoch blízkych hraničných priechodov, cudzineckí policajti v Nových Zámkoch ešte len zisťujú. Isté je, že k nám prišli ilegálne," uviedol Michal Slivka.

Zadržaných cudzincov previezli do budovy v blízkosti železničnej stanice. Čaká sa na vyšetrovateľa ich stav preverujú aj zdravotníci. Napriek vysvetleniu tlmočníka, niektoré osoby odmietli ošetrenie, jedno dieťa bolo následne aj s doprovodom prevezené do nemocnice, s podozrením na ochorenie dýchacích ciest.

Ďalších cudzincov, päť Kamerunčanov, zadržali dnes o desiatej predpoludním policajti na hraničnom priechode v Štúrove. Auto, v ktorom sa viezli, zastavili a kontrolovali pre podozrenie z prevádzačstva a nelegálnej migrácie. Posádka podozrivého vozidla skončila na výsluchu, na obvodnom oddelení v Štúrove.

Pozrite si reportáž o zadržaných nelegálnych migrantoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy