Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V aute, v ktorom bolo 71 utečencov, boli po hodine niektorí v bezvedomí
Zdielať na
Krimi

V aute, v ktorom bolo 71 utečencov, boli po hodine niektorí v bezvedomí

NEUSIEDL AM SEE/BRATISLAVA / Ľudia, ktorých našli zavretých v dodávke, museli prežívať vnútri peklo. Podrobnosti sú stále predmetom vyšetrovanie. Dusno, žiadna voda a zúfalé výkriky úbohých utečencov, to všetko prežívalo 71 ľudí natlačených približne na ôsmich metroch štvorcových.

V zadnej časti dodávky je zariadenie, ktoré dovnútra vháňa vzduch a svetlo. Koriguje ich vodič v kabíne. "Motor vozidla musí byť naštartovaný a vodič vie navoliť chladenie na nula až 20 stupňov," vysvetľuje zástupca spoločnosti na výrobu nákladných áut Martin Ježík.

Osem metrov štvorcových

Na približne ôsmich metroch štvorcových sa tlačilo 71 ľudí, ktorí bojovali o život.

Nie je jasné, či utečenci stáli alebo ležali. "Podľa našich doterajších zistení do vozidla neprúdil čerstvý vzduch, a preto vychádzame z toho, že obete v ňom sa udusili," uviedol riaditeľ polície v Burgenlande Hans Peter Doskozil. 

Iracionálne správanie

Ak vodič, ktorý môže regulovať svetlo a prívod vzduchu, zariadenie odstaví alebo sa vyskytne chyba, nefunguje zariadenie vôbec.

Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

"Pri nedostatku kyslíku dochádza k iracionálnemu správaniu, panike, snahe bojovať o život a snahe otvoriť priestor," vysvetľuje lekár Viliam Dobiáš. 

"Dvere sa zatvárajú z vonkajšej strany a je veľmi ťažké sa zvnútra dostať von. Museli by ste mať veľa sily a priestor," dodáva Ježík.

Pol litra vzduchu

Priestor auta je približne 20 až 25 metrov kubických. Priemerný dospelý potrebuje na jeden nádych 0,5 litra vzduchu. Za minútu tak spotrebuje asi 7 litrov. Ak sa v aute nachádzalo 71 ľudí, tak za necelú hodinu klesol v aute podiel kyslíka na nebezpečnú hranicu.

"Za hodinu boli niektorí v bezvedomí a za dve až tri hodiny viac polovica z nich mŕtva," dodal Dobiáš.

Podľa odborníkov utečenci boli po pár hodinách mŕtvi, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy