Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kríza s migrantmi vyvoláva napätie, NATO utečencov riešiť nechce
Zdielať na

Kríza s migrantmi vyvoláva napätie, NATO utečencov riešiť nechce

RÍM/ATÉNY/BUDAPEŠŤ/BELEHRAD / Od začiatku tohto roka priplávalo len do Talianska vyše 111 000 migrantov. Podľa najnovšej štatistiky Medzinárodnej organizácie pre migráciu ich celkovo do Európy dorazilo 237 000. Takmer 2 500 cestu cez Stredozemné more neprežilo. Loď s 50 obeťami objavili na mori švédske plavidlá.

Kríza s migrantmi vyvoláva napätie v krajinách európskej únie. Taliani už cítia tlak na svoj sociálny systém a tamojšie ministerstvo vnútra varuje, že kapacity pre prijatie stoja pred zrútením. Krajina dosiaľ ubytovala až 94 tisíc utečencov.

Vyše tristotisíc prisťahovalcov

Štatistický úrad vo Veľkej Británii avizuje rekordný počet. Až 330 tisíc nových prisťahovalcov. V Calais sa aj naďalej utečenci pokúšajú dostať cez Eurotunel na britské ostrovy.

SITA

Migranti sa cez Srbsko valia i do Maďarska. Srbský premiér Aleksandar Vučić vyhlásil, že odmieta zatvoriť hranice a žiada lídrov Európskej únie, aby pomohli vytvoriť plán na riešenie krízy.

Armáda i helikoptéry

Utečenci sa presúvajú do Maďarska, odkiaľ sa chcú dostať do ďalších členských štátov. Maďarsko preto začalo s výstavbou 4 metre vysokého a 175 kilometrov dlhého múru. V pohotovosti je armáda, helikoptéry i policajné psy.

SITA

"Riešením nie je registrácia, ale ich spätný návrat. Maďarsko musí povedať Srbsku a Európskej únii, že uzatvára svoje hranice a bude ich brániť. Každý kto sa bude snažiť preniknúť, bude vrátený späť," uviedol líder maďarskej strany Jobbik Gabor Vona.

Nižšia podpora

Dánsko zavádza nižšiu podporu pre žiadateľov o azyl. reformu schválil parlament a predstavuje takmer 50 percent zníženie finančných prostriedkov. Krajina tak chce odradiť ďalších migrantov od príchodu do štátu.

SITA

Utečencov stále pribúda. Do Grécka dorazilo ďalších 2 500 migrantov. Švédske plavidlá v mori objavili loď s 50 mŕtvymi ľuďmi. Aktívne sa chcú zapájať do riešenia Francúzi i Nemci.

"Predstavte si, že len uzavrieme hranice a nebudeme riešiť súčasnú humanitárnu krízu. To by bolo absurdné. Akékoľvek riešenie krízy bez boja proti sieti prevádzačov je rovnako absurdné. Potrebujeme globálnu a vyváženú politiku," uviedol francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

SITA

Do krízy sa nebude zapájať NATO. Požiadavka na zapojenie sa do ochrany hraníc podľa hovorcu Aliancie neprísluší. Reagoval tak na slová českého vicepremiéra Andreja Babiša, ktorý vyzval k ochrane a uzavretiu schengenského priestoru.

NATO situáciu s utečencami riešiť nechce, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy