Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Briti varujú migrantov: Hrozí vám až polročná basa
Zdielať na

Briti varujú migrantov: Hrozí vám až polročná basa

LONDÝN / Až polroka vo väzení, pokuta a zhabanie zárobku bude hroziť ilegálnym imigrantom, ktorých v Británii pristihnú pri zárobkovej činnosti. Opatrenie by malo vstúpiť do platnosti ako súčasť nového imigračného zákona už na jeseň. S odvolaním sa na britskú vládu o tom informovala agentúra Reuters.

Londýn v posledných mesiacoch pritvrdzoval svoju rétoriku voči ilegálnym imigrantom. Snažil sa tak vyslať signál okrem iného smerom k ľuďom táboriacim v okolí severofrancúzskeho mesta Calais, ktorí sa každý deň po tisícoch snažili preniknúť na lode či tunelom pod Lamanšským prielivom do Británie.

"Pokiaľ ste tu ilegálne, zasiahneme a zabránime vám pracovať, prenajať si byt, otvoriť si účet v banke či riadiť vozidlo," povedal námestník britského ministra vnútra pre imigráciu James Brokenshire.

"Budeme pokračovať v boji proti zneužívaniu a v budovaní imigračného systému, ktorý bude hrať v prospech britského ľudu a tých, ktorí dodržiavajú pravidlá," dodal.

Sociálne dávky i čierna práca

Viacero francúzskych politikov, napríklad starostka prístavného mesta Calais Natacha Bourchart, dlhodobo označujú štedrý systém sociálnych dávok a relatívne ľahkú možnosť získať prácu na čierno za hlavné príčiny príťažlivosti Británie pre ilegálnych migrantov.

SITA

Na základe pripravovanej normy bude údajne tiež oveľa jednoduchšie postihovať firmy, ktoré vedome zamestnávajú ľudí bez pracovného povolenia. Hroziť by im za to mohol namiesto súčasných dvoch rokov až päťročný pobyt za mrežami.

Migranti sa húfne snažia dostať do západnej Európy, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy