Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Z turistov napokon vojaci: odzbrojili útočníka vo vlaku do Paríža
Zdielať na

Z turistov napokon vojaci: odzbrojili útočníka vo vlaku do Paríža

PARÍŽ/AMSTERDAM / V piatok útočil muž marockého pôvodu v rýchlovlaku idúceho z Amsterdamu do Paríža. Poranil pritom dvoch ľudí. Útočníka mala už dlhšie v hľadáčiku nielen francúzska tajná služba, ale i jej kolegovia z Belgicka a Španielska. Napísala to agentúra AP. Podľa denníka El País je muž navrátilcom zo Sýrie.

Útočníka odzbrojila dvojica Američanov, ktorých čin už ocenil aj prezident Spojených štátov Barack Obama. Belgický premiér Charles Michel označil incident za teroristický čin. Prípad vyšetruje protiteroristický útvar francúzskej polície.

"Prezident vyjadril hlbokú vďačnosť za odvahu a rýchly úsudok niekoľkých cestujúcich vrátane amerických vojakov, ktorí obetavo útočníka premohli," uviedol Biely dom vo vyhlásení. "Je očividné, že ich hrdinská akcia zrejme zabránila oveľa horšej tragédií," píše sa ďalej.

Nenápadný útočník

Američania, ktorí 26-ročného útočníka premohli, sú vojaci. Jeden z nich sa v júli vrátil z Afganistanu, druhý slúži na Azoroch, uviedla AP. Podľa spravodajstva BBC je jeden príslušníkom národnej gardy a druhý letectva.

Útočník mal na sebe jeansy a modré tričko. Do vlaku nastúpil v Bruseli. Pri sebe mal automatickú pušku, zrejme typu Kalašnikov, pištoľ a nôž. Cestujúci podľa agentúry AP najprv začuli výstrel a rinčanie rozbitého skla.

SITA

Americkí vojaci podľa BBC potom zistili, že niekto nabíja zbraň na záchode a vrhli sa na neho, keď vyšiel von. Keď sa útočník pripravil na streľbu, jeden z nich zakričal na toho druhého: "Spencer, na neho!"

Takmer amputovaný palec

Muž prebehol chodbičkou asi desať metrov a vrhol sa na strelca, ktorého chytil pod krkom. Medzitým druhý vojak páchateľovi vytrhol zbraň. Útočník ale ešte stačil vytiahnuť nôž a prvého z Američanov niekoľkokrát porezať na zátylku a skoro mu amputovať palec. K dvojici vojakov sa pripojil ešte tretí Američan - spoločne páchateľa zbili až do bezvedomia.

Niektorí z účastníkov incidentu údajne utrpel strelné poranenie, ale zatiaľ nie je jasné, kto to bol. Ľahko zranený bol tiež francúzsky herec Jean-Hugues Anglade známy z filmu Brutálna Nikita, ktorý rozbil okenné sklo, aby spustil poplach.

SITA

Tiež médiá zhodne označujú zásah Američanov za hrdinský čin. Podľa denníka Le Monde zabránili väčšiemu masakru vo vlaku, v ktorom bolo 554 cestujúcich. Incident sa stal sedem mesiacov po teroristickom útoku v Paríži, pri ktorom bola okrem iného vyvraždená časť redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Útočník strieľal vo vlaku z Amsterdamu do Paríža, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy