Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do Atén dorazilo trajektom ďalších 2 500 utečencov
Zdielať na

Do Atén dorazilo trajektom ďalších 2 500 utečencov

ATÉNY/GEVGELIJA / Obrí trajekt Eleftherios Vinezelos dopravil v nedeľu z gréckych ostrovov do Atén ďalších približne 2 500 utečencov. Loď v službách gréckych úradov tak podnikla už tretiu takúto plavbu, ktorá sa snaží pomôcť ostrovom zaplaveným migrantmi, ktorí prichádzajú cez Turecko.

Podľa denníka Kathimerini vyzdvihlo plavidlo utečencov ze štyroch ostrovov na východe Egejského mora. Z Kosu sa prepravilo do gréckej metropoly 628 ľudí, z Lerosu 967, zo Samosu 796 a z Kalymnosu 75.

Poradenská pomoc

V prístave Pireus pri Aténach úradníci a pracovníci humanitárnych organizácií poskytli prisťahovalcom najmä poradenskú pomoc. Cudzinci sa potrebujú okrem iného zorientovať v dopravnej situácii. Prakticky všetci sa snažia čo najrýchlejšie sa presunúť k severným hraniciach s Macedónskom, odkiaľ vedie takzvaná balkánska cesta do ich cieľových krajín. Utečenci mieria hlavne do Nemecka, Holandska, Nórska alebo Švédska.

SITA

Situácia sa v posledných 24 hodinách zmenila v hraničnom pásme medzi Gréckom a macedónskom, kde sa v predošlých dňoch nahromadili utečenci kvôli snahe macedónskych úradov redukovať prejazd ich územím na 2 000 osôb denne.

Prerazený kordón

Po sobotňajšom incidente, kedy vo veľkom zmätku prerazilo kordónom policajtov niekoľko stoviek až tisíc utečencov, je podľa agentúry AP a Reuters cesta opäť voľná.

SITA

Macedónske úrady vydávajú migrantom hromadné povolenia na tranzit. Tisíce utečencov zaplnili nástupište v meste Gevgelija ležiacom pri hraniciach, aby podobne ako ich predchodcovia v posledných dňoch nastúpili do vlakov a autobusov a nechali sa odviesť k srbskej hranici. Len v posledných 24 hodinách ich hraničnú čiaru prekročilo vyše 5 000. 

Táto nová vlna utečencov sa tak opäť približuje aj k maďarským hraniciach, kde stavajú niekoľkokilometrový plot,ktorý má prílivu migrantov zabrániť. Nie je teda vylúčené, že dav prisťahovalcov sa čoskoro odkloní zo Srbska smerom do Chorvátska a Rakúska.

Migranti sa húfne snažia dostať do západnej Európy, pozrite si reportáž:

Záchrana vyše štyroch tisíc migrantov

Talianska pobrežná stráž koordinovala v sobotu operácie v blízkosti výsostných vôd Líbye, počas ktorých bolo zachránených okolo 4400 migrantov. Oznámila to dnes agentúra AP, podľa ktorej ide o rekordné množstvo utečencov zachránených v priebehu jedného dňa.

Celkovo bolo v sobotu v danej oblasti vykonaných 22 záchranných operácií. Počas nich poskytli pomoc 4400 migrantom plaviacich sa na preplnených gumených člnoch vybavených motorom a rybárskych plavidlách nevhodných na dlhšiu plavbu, ktoré vyslali núdzový signál.

SITA

Do akcií sa zapojili lode talianskej pobrežnej stráže, námorníctva a pohraničnej polície, ako aj nórske a írske vojenské plavidlá, operujúce v Stredomorí v rámci európskej misie.

Ideálne podmienky

Mimoriadne vysoký počet migrantov súvisel s ideálnymi plavebnými podmienkami pri brehoch Líbye, ktoré umožnili pašerákom vyplaviť veľké množstvo lodí.

SITA

Plavidlá, ktoré sa dostanú do núdze, privolávajú pomoc za pomoci satelitných telefónov, alebo ich spozorujú hliadkujúce talianske vojenské lietadlá.
Od začiatku tohto roku sa v prístavoch južného Talianska vylodilo už približne zachránených 110.000 migrantov z Afriky, Blízkeho východu a južnej Ázie.

Ďalších 135.000 sa ich pokúsilo dostať do Európskej únie cez Grécko. Viac ako 2300 ľudí riskantnú plavbu na vratkých člnoch neprežilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy