Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Nemecku rastie počet žiadateľov o azyl, možno ich bude až 750 tisíc
Zdielať na

V Nemecku rastie počet žiadateľov o azyl, možno ich bude až 750 tisíc

BERLÍN / V Nemecku tento rok požiada o azyl možno až 750 tisíc ľudí. S odvolaním sa na zdroje z nemeckého ministerstva vnútra to uviedol denník Handelsblatt. Doposiaľ vláda počítala so 450 000 utečencami, aj to bol viac než dvojnásobný nárast oproti vlaňajšku, kedy do krajiny prišlo zhruba dvestotisíc žiadateľov o azyl.

Súčasná imigračná vlna, ktorá Nemecko zasiahla, je najsilnejšia v histórii krajiny. Zatiaľ najviac ľudí požiadalo o azyl v roku 1992 v čase vojen v bývalej Juhoslávii. Vtedy do Nemecka prišlo zhruba 440 tisíc žiadateľov o azyl.

Žiadajú peniaze

Príliv utečencov mimoriadne zaťažuje úrady, ktoré žiadosti o azyl riešia, a tiež spolkové krajiny, ktoré musia financovať ubytovanie utečencov. Pribúdajú preto požiadavky na spolkovú vládu, aby na budúci rok vyčlenila v rozpočte viac peňazí na riešenie situácie s utečencami a už tento rok poskytla spolkovým krajinám dodatočnú dotáciu na zaistenie potrieb migrantov.

SITA

Vláda sa zatiaľ zaviazala poskytnúť krajinám jednu miliardu eur. Náklady spojené s utečencami sa ale odhadujú na prinajmenšom päť miliárd eur.

Napätie v spoločnosti

Vysoký počet žiadateľov o azyl vyvoláva napätie v nemeckej spoločnosti. Niekoľko ubytovní pre utečencov sa stalo terčom podpaľačských útokov, objavujú sa aj snahy o zastrašovanie migrantov.

V pondelok večer sa podľa serveru Spiegel Online stala terčom podobného útoku ďalšia ubytovňa. K zariadeniu sa priblížilo auto a jeho posádka začala k budove strieľať petardy a delobuchy.

Nemecká kontrarozviedka tiež upozorňuje, že tému utečencov stále častejšie zneužívajú aj krajne pravicové zoskupenia, aby šírili nenávisť proti cudzincom. Kontrarozviedka varovala, že hrozí eskalácia extrémistického násilia. Fyzické útoky by okrem ubytovní pre migrantov mohli mieriť aj proti jednotlivým ľuďom.

Pred pár dňami na maďarsko-slovenských hraniciach zadržali dodávku s utečencami. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy