Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Migranti sa usadili v opustenom lýceu, boja sa utečeneckých táborov
Zdielať na

Migranti sa usadili v opustenom lýceu, boja sa utečeneckých táborov

PARÍŽ/LONDÝN / Tisíce nelegálnych migrantov sa v posledných mesiacoch snaží dostať z Francúzska do Veľkej Británie. Presúvať sa chcú cez prístav Calais či tunelom vedúcim pod Lamanšským prielivom. Asi stovka utečencov sa ale rozhodla, že zostanú v Paríži. Usídlili sa v opustenej škole.

Migranti zo Sýrie, Afganistanu, Eritrei či Sýrie zaplavili prímorské štáty. Cieľom utečencov sú rozvinuté krajiny v Európe.

Cez Eurotunel

Niektorí čakajú na svoju životnú príležitosť v prístave Calais, iní sa chcú z Francúzska do Veľkej Británie dostať tunelom vedúcim pod Lamanšským prielivom. Spoločnosť Eurotunel, ktorá ho prevádzkuje, od začiatku roka v spolupráci s políciou údajne zmarila takmer 40 tisíc pokusov o nelegálny vstup do podmorského tunela. Časť z nich sa ale rozhodla zostať priamo v Paríži. Usídlili sa v lýceu, ktoré vlastní mesto, no už štyri roky ho nevyužíva.

Migranti sú rozhodnutí zostať napriek nástrahám. "Aj keď pošlú políciu, budeme tu. Zostaneme tu. Sú medzi nami takí, ktorí mi povedali, že keď príde polícia a budú nás chcieť odtiaľto dostať, vylezú na najvyššie poschodie a radšej skočia a zabijú sa, akoby mali odísť," hovorí Jacub, utečenec z Líbye.

Vítajú utečencov

Pod strechu napísali odkaz "Utečenci ste vítaní". Napriek zanedbanosti budovy sa utečenci cítia viac v bezpečí ako na ulici.

SITA

S takýmto riešením súhlasia aj úrady. V opustenej škole budú migrantov tolerovať.

"Máme to tu naozaj dobre zorganizované. Máme obydlie, strechu nad hlavou, je tu kopa kúpeľní a tak môžeme byť čistí, sú tu toalety, máme tu kuchyňu i jedlo. Je tu skrátka pokoj," dodáva Jacub.

Podľa úradov sa utečenci správajú slušne. Snažia sa vybudovať si z opusteného lýcea nový domov. Hoci pôvodne smerovali do iných krajín, priznali, že sa boja utečeneckých táborov. 

Migranti sa rozhodli vybudovať si nový domov z opusteného lýcea v Paríži, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy