Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Gabčíkove utečencov nechcú, referendum bolo úspešné
Zdielať na

V Gabčíkove utečencov nechcú, referendum bolo úspešné

GABČÍKOVO / V nedeľu sa v Gabčíkove konalo referendum. Zamerané bolo proti dočasnému pobytu utečencov, ktorí žiadajú o azyl v Rakúsku. Plebiscit si vyžiadali samotní obyvatelia začiatkom júla v petícii, pod ktorú sa podpísalo 3 148 ľudí spomedzi približne 5 100 obyvateľov obce.

Obyvatelia Gabčíkova v miestnom referende odpovedali na otázku "Ste proti zriadeniu dočasného utečeneckého tábora v budove STU v obci Gabčíkovo?".

Proti táboru sa v obci vyjadrilo 96,67 percenta občanov, a teda 2 501 obyvateľov. K hlasovacím urnám prišlo 2 603 zo 4 452 oprávnených voličov. Volebné komisie rozdali 2 600 hlasovacích lístkov, 2 587 z nich bolo platných, 13 neplatných. Na referendovú otázku odpovedalo "nie" 3,32 percenta voličov. Výsledky referenda zverejnila obec Gabčíkovo na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti Facebook.

Referendum malo pokojný priebeh a bez konfliktov.

Štyritisíctristo voličov

V gabčíkovskom referende mohlo hlasovať približne 4 300 oprávnených voličov, ktorí majú trvalý pobyt v Gabčíkove a dosiahli vek 18 rokov.

Miestne referendum bude platné, ak v ňom svoj názor vyjadrí nadpolovičná väčšina obyvateľov obce oprávnených hlasovať. Ako sa uvádza v zákone o obecnom zriadení, "výsledky miestneho referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda".

No ani platné referendum nemusí situáciu v Gabčíkove vyriešiť. Podľa slovenského ministerstva vnútra miestne referendum v obci je samosprávnou pôsobnosťou, do ktorej rezort nie je oprávnený zasahovať a nemá ani povinnosť sa jeho výsledkami riadiť.

"Ministerstvo vnútra nerozumie panike, ktorá vzniká v Gabčíkove. V tejto obci je jedno z azylových zariadení už od roku 1994. Za toto obdobie tu boli ubytované tisícky cudzincov bez akýchkoľvek problémov a vtedy išlo o azylantov, ktorí neskôr zostávali na Slovensku. V tomto prípade pôjde o dočasné, niekoľkomesačné ubytovanie ľudí, ktorí sú v azylovom procese v Rakúsku a po jeho ukončení pôjdu späť," píše sa v stanovisku rezortu.

Päťsto žiadateľov o azyl

Na území Gabčíkova by malo byť dočasne ubytovaných 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Vyplýva to z dohody, ktorú podpísal minister vnútra SR Robert Kaliňák s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Mikl-Leitner 21. júla vo Viedni.

Migranti prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen, kde mnohí z nich nemajú vyhovujúce podmienky, spia pod holým nebom na zemi.

Prvých 250 utečencov, ktorí žiadajú o azyl v Rakúsku, by malo na Slovensko prísť v auguste, ďalších 250 v septembri. Zariadenie Slovenskej technickej univerzity v Gabčíkove, kam migranti prídu, je po technickej stránke pripravené. 

Vlastný režim

Žiadatelia o azyl v Rakúsku budú mať v tábore vlastný režim, ktorý bude zabezpečovať rakúska strana. Má na to vlastných zamestnancov, ktorí zabezpečia i ochranu. Všetky ostatné aktivity, napríklad voľnočasové, má podľa migračného úradu na starosti takisto rakúska strana.

Slovensko zabezpečuje len ubytovanie a stravu. Rakúsko bude mať vo svojej réžii takisto pohyb migrantov po obci Gabčíkovo, ide o vlastné režimové opatrenia. Budú sa ale po obci voľne pohybovať, informoval migračný úrad s tým, že v Rakúsku absolvovali všetky potrebné vyšetrenia a tak nemajú žiadne choroby. Dohoda medzi Slovenskom a Rakúskom platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra očakáva, že azylové konanie bude rýchle.

V Gabčíkove sa konalo miestne referendum o pobyte migrantov v zariadení STU, pozrite si reportáž Dáriusa Haraksina:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy