Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko podpíše dohodu s Rakúskom, do septembra prijmeme 500 migrantov
Zdielať na

Slovensko podpíše dohodu s Rakúskom, do septembra prijmeme 500 migrantov

BRATISLAVA/VIEDEŇ / Predstavitelia Rakúska a Slovenska podpíšu bilaterálnu dohodu o presune 500 žiadateľov o azyl z Traiskirchenu do Gabčíkova budúci utorok 21. júla vo Viedni. V stredu o tom informovala tlačová agentúra APA s odvolaním sa na zdroje z rakúskeho ministerstva vnútra.

Dokument podľa správy dokončujú a budúci utorok dopoludnia by mal byť pripravený na podpísanie rakúskou ministerkou vnútra Johannou Miklovou-Leitnerovou a jej slovenským rezortným partnerom Robertom Kaliňákom.

Päťsto migrantov

Základom dohody, ktorá by mala predbežne platiť dva roky, sú výsledky rokovania expertov zo 7. júla, uviedla APA. Prvých 50 ľudí z preplneného azylového centra v Traiskirchene pri Viedni presunú na Slovensko ešte v júli, ďalších 200 má nasledovať v auguste a zvyšných 250 v septembri. Predmetom spolupráce pritom bude len starostlivosť o migrantov, zatiaľ čo azylové konanie budú naďalej viesť rakúske úrady.

Podľa správy APA sa predpokladá, že Slovensko bude znášať náklady na stravovanie migrantov a prevádzku budov, kde budú umiestnení, pričom tiež poskytne kancelárske priestory pre sociálnych pracovníkov a právnych poradcov. Inú starostlivosť a bezpečnostnú službu bude hradiť rakúska strana.

"Popri rakúsko-maďarskom spojenectve pre zabezpečenie srbsko-maďarskej vonkajšej hranice Európskej únie je to ďalšia dôležitá spolupráca s jednou z našich susedských krajín," uviedla Miklová-Leitnerová v stanovisku citovanom APA.

Rastúci počet v Gabčíkove

Agentúra poukazuje na rastúci odpor voči prijatiu migrantov v Gabčíkove, kde podľa nej príslušnú petíciu podpísalo vyše 3 000 spomedzi približne 5 000 obyvateľov a starosta Iván Fenes ohlásil "nezáväzné referendum".

Dohoda o presune na Slovensko predtým vyvolala ostrú kritiku aj zo strany rakúskych ľudskoprávnych organizácií a politikov. K dohode sa v pondelok 13. júla vyjadril aj prezident Andrej Kiska počas tlačovej konferencie so svojím rakúskym kolegom Heinzom Fischerom.

Prezidenti sa v Bratislave zhodli, že hoci prijatie 500 žiadateľov o azyl z Rakúska nie je celoeurópskym riešením, je to krok správnym smerom. Rakúsko denne dostáva približne 200 žiadostí o azyl, vyhlásil Fischer. Preto prijatie 500 ľudí podľa rakúskeho prezidenta nie je riešením ich problémov, ale je to gesto.

Pozrite si archívnu reportáž Rasťa Striška:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy