Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Briti našli prepojenie medzi útokmi teroristov v Tunisku
Zdielať na

Briti našli prepojenie medzi útokmi teroristov v Tunisku

TUNIS / Britskí vyšetrovatelia našli prepojenie medzi júnovým útokom na pláži a marcovým zabíjaním v jednom z múzeí v Tunisku. Informáciu priniesol server server BBC News. Oba atentáty si vyžiadali desiatky mŕtvych.

Vyšetrovatelia tvrdia, že majú "nezvratné dôkazy" o prepojení oboch tohtoročných útokov v Tunisku, píše britský server BBC News.

Atentát v známom a turistami vyhľadávanom múzeu Bardo si vyžiadal dvadsaťdva obetí. Pri masakre na pláži v rezorte Sousse v júni zase zomrelo 38 turistov, z toho 30 Britov.

Doposiaľ zadržali tuniské úrady pre útok v Sousse 150 ľudí, z ktorých 15 obvinili z terorizmu.

Aj tuniské úrady informovali, že medzi útokmi je spojenie. Tvrdia, že útočník, ktorý zabíjal v Sousse, bol vyškolený v tom istom líbyjskom džihádistickom tábore ako obaja atentátnici z múzea.

Výnimočný stav

Tunisko na konci júla predĺžilo výnimočný stav v krajine o ďalšie dva mesiace. Opatrenie pritom v štáte vyhlásili po atentáte v Sousse, a to 4. júla. 

Výnimočný stav dáva v prípade ohrozenia bezpečnosti štátu väčšiu právomoc polícii a armáde. Tunisko takýto stav zažilo naposledy v roku 2011. Príčinou boli masové nepokoje proti vtedajšiemu prezidentovi Zínovi Abidínovi bin Alímovi. Opatrenie zrušili až na jar roku 2014.

Pri útokoch v tuniskom letovisku zahynulo 38 ľudí. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy