Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Utečenci sa snažia cez Balkán dostať ďalej do Európy, denne prechádzajú tisíce
Zdielať na

Utečenci sa snažia cez Balkán dostať ďalej do Európy, denne prechádzajú tisíce

SKOPJE/KOS / Počet utečencov, ktorí sa snažia takzvanou balkánskou cestou dostať z Grécka cez Macedónsko, Srbsko a Maďarsko ďalej do západnej Európy, prudko rastie. Macedónsko-grécku hranicu denne prekročí asi dvetisíc ľudí. To je dvakrát viac, ako minulý týždeň.

Utečenci sa dali do pohybu pravdepodobne preto, aby stihli prekročiť maďarské hranice skôr, ako na konci augusta dokončia plot, ktorí má krajinu chrániť pred migrantmi.

Macedónske úrady príliv utečencov paralyzuje. Policajti vzdali akékoľvek pokusy utečencov kontrolovať.

Podľa zákona by sa mali utečenci v Srbsku registrovať a získať povolenie na prejazd krajinou, ktoré platí 72 hodín. Väčšina ľudí sa ale administratívou nezaťažuje a pokračuje na ceste bez potrebných dokumentov. Využívajú najmä diaľkové vlaky.

SITA

Vlna kritiky

V obciach pri hraniciach rastie medzi obyvateľmi nespokojnosť. V srbskom meste Kanjiža, poslednej železničnej zastávke pred maďarskými hranicami, na seba pritiahol pozornosť médií miestny starosta Mihalj Bimbo, ktorý na internetových stránkach utečencov urážal.

"Týmto cudzincom chýba aj tá najzákladnejšia inteligencia a kultúra," povedal.

SITA

Dočasné útočisko

Na gréckom ostrove Kos, ktorý sa stal symbolom migrantov, pre obrovské množstvo utečencov zriadili trajekt, ktorý týmto ľuďom slúži ako útočisko.

Okolo lode sa hneď zhromaždili stovky Sýrčanov, ktorí stáli v radách a postupne sa naloďovali. Plavidlo má miesto asi pre 2500 migrantov.

V prístave na Kose by malo zostať asi dva týždne. Čo bude potom, zatiaľ nikto nevie.

SITA

Utečenci tak ale nebudú musieť spať na uliciach a budú sa môcť registrovať.

Plavidlo vyslala vláda v Aténach, aby uľahčila úradom registráciu. Tie ju pre obrovské množstvo cudzincov nezvládajú. Denne sa totiž na ostrov dostane asi 800 migrantov.

Pred pár dňami na maďarsko-slovenských hraniciach zadržali dodávku s utečencami. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy