Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Gabčíkove utečencov nechcú, vláda je ale neoblomná
Zdielať na

V Gabčíkove utečencov nechcú, vláda je ale neoblomná

BRATISLAVA / Obyvatelia Gabčíkova utečencov nechcú. Tamojšie referendum je platné. Viac ako 96 percent zúčastnených si neželá, aby do obce nasťahovali stovky migrantov. Ministerstvo vnútra to ale nezmení.

Ľudia z Gabčíkova s migrantmi žiť nechcú. Vyjadrili sa tak nahlas a zrozumiteľne. Ministerstvo vnútra sa ale bráni tým, že s utečencami si v obci nažívali už 20 rokov. Nálady sa ale zmenili.

"Stretávame len so samými zlými správami, zlými príkladmi toho, ako to nejde, aké sú riziká," vysvetľuje dôvody zmeny postoja sociologička Silvia Porubänová.

Negatívne informácie

Podľa nej strach v ľuďoch spôsobuje aj záplava negatívnych informácií - rozširovanie kapacít cintorínov na Malte, či preplnené tábory v Taliansku. 

Uplynulý týždeň sa 3 500 ľudí pokúsilo dostať do Eurotunela. Niektorí zahynuli. Briti už posilňujú hranice. V utečeneckom tábore v nemeckých Drážďanoch prišlo v sobotu k bitke medzi Afgáncami a Sýrčanmi. Zranilo sa osem ľudí.

Obyvatelia na maďarsko-srbskej hranici sa už zo strachu začali ozbrojovať. Minulý štvrtok tu totiž zadržali 1538 migrantov.

V susednom Česku sa v ten istý deň 50 ľudí pokúsilo utiecť z utečeneckého tábora. Došlo k výtržnostiam.

"Je zjavné, že ľudia potrebujú zo strany verejnej moci, či už na úrovni celoštátnej, alebo na úrovni lokalít, konkrétne vyhlásenia, ktoré im vysvetlia dané opatrenia,"
hovorí sociologička.

Bezpečnostné opatrenia

Strach teda možno podľa odborníkov v tomto prípade zmierniť komunikáciou. Vláda ale "nie" v referende zrejme neberie na ľahkú vládu.

"Vláda pripravuje celý rad bezpečnostných opatrení, v ktorých zohľadní aj výsledky referenda v Gabčíkove, tieto opatrenia budú zverejnené ešte pred príchodom prvých migrantov z Rakúska," informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Už niekoľko dní sa snažia situáciu upokojiť aj tvrdením, že v Gabčíkove budú migranti len dočasne. Lenže ľudia sa pýtajú aj na tých, ktorí prídu natrvalo.

"Budeme trvať na svojom postoji, že Slovensko s pomocou charitatívnych organizácií príjme natrvalo len sto sýrskych kresťanov,"
zdôraznil Lazarov.

"Slovenské orgány budú vyberať takých utečencov, pri ktorých je preukázateľná totožnosť. Tým pádom sa do značnej miery zvyšuje pravdepodobnosť, že títo ľudia budú v poriadku," vysvetľuje bezpečnostný analytik Milan Žitný.

"Nikto nevie predpokladať, ako skončí táto utečenecká vlna, či ju nebudú nasledovať ešte nezvládnuteľnejšie a masívnejšie vlny. Treba byť pripravený aj na to, že ide o nejakú veľkú civilizačnú zmenu," dodáva Porubänová.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy