Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nelegálni migranti predstavujú pre Slovensko hrozbu, tvrdí SIS
Zdielať na

Nelegálni migranti predstavujú pre Slovensko hrozbu, tvrdí SIS

BRATISLAVA / Situáciu okolo návalu utečencov z nestabilných krajín monitoruje aj Slovenská informačná služba. Tvrdí, že nelegálna migrácia predstavuje pre našu krajinu zvýšenú hrozbu. V súvislosti s poslednými aktivitami Islamského štátu, nemožno vylúčiť ani útok teroristov.

Slovenská informačná služba zverejnila svoju výročnú správu netradične na začiatku prázdnin.

Z textu, s ktorým sa ako prví oboznámili poslanci parlamentu, vyplývajú hlavné priority tajnej služby: boj proti terorizmu, extrémizmu, organizovaný zločin a ekonomická trestná činnosť.

Predseda asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov tvrdí, že posledná správa je najkomplexnejšia za ostatné roky.

"Podrobne mapuje tie činnosti, ktoré služba vykonáva a o ktorých je ochotná hovoriť,"
potvrdil bývalý riaditeľ rozviedky SIS Igor Cibula.

"V roku 2014 naša spravodajská služba zintenzívnila vyhodnocovanie potenciálnych hrozieb súvisiacich s výrazným nárastom aktivít džihádistických organizácií v Sýrii a v Iraku," zdôraznil hovorca Slovenskej informačnej služby Alexander Kurtanský.

Riziko útoku

Podľa SIS je problémom rastúci záujem dobrovoľníkov z európskych moslimských komunít o účasť na džiháde. To zvyšuje riziko teroristickej hrozby na starom kontinente, najmä v krajinách s vysokým počtom dobrovoľných odídencov.

"Tí po návrate do domovských krajín predstavujú vysoké bezpečnostné riziko, nakoľko sa vracajú so získanými skúsenosťami z priamych bojov, zažili používanie násilia, nadobudli kontakty na iných džihádistov a sú silne radikalizovaní," hovorí Kurtanský.

Dôraz na bezpečnosť

Slovenská tajná služba v oblasti boja proti terorizmu úzko spolupracuje s partnerskými spravodajskými agentúrami. Bývalý šéf rozviedky SIS oceňuje, že naša služba sa dostala do elitného Bernského klubu.

"SIS pozorne monitoruje a vyhodnocuje aktuálnu situáciu s rapídnym nárastom utečencov, ktorej čelí Európska únia a v tejto súvislosti prijíma spolu so svojimi partnermi aj adekvátne bezpečnostné opatrenia," zdôrazňuje Kurtanský.

Bezpečnostnou hrozbou je v prípade nelegálnej migrácie najmä možnosť infiltrácie rizikových osôb či ľudí podozrivých z terorizmu a ich príchod na územie Európskej únie. Podľa informácií SIS sa táto hrozba sa v posledných mesiacoch zvýšila.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy