Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Maďari bojujú proti migrantom plotom, ktorý vyrábajú trestanci
Zdielať na

Maďari bojujú proti migrantom plotom, ktorý vyrábajú trestanci

BUDAPEŠŤ / Na výstavbe kontroverzného plota proti ilegálnym imigrantom na hranici Maďarska so Srbskom sa podieľajú aj trestanci. Bariéra, ktorá by mala stáť pozdĺž celej 175-kilometrovej maďarskej hranice s južným susedom, bude hotová najneskôr do konca roka.

Trestanci pripravujú materiál na výstavbu plota, uviedol minister vnútra Sándor Pintér pri návšteve mesta Mórahalom, ktoré stojí neďaleko miesta, kde v pondelok začali práce na prvej modelovej časti. Na výstavbe sa okrem väzňov podieľa aj okolo 900 maďarských vojakov. Bariéra by mala byť hotová do konca tohto roka.

"Maďarská armáda je pripravená dokončiť túto úlohu," vyhlásil minister obrany Csaba Hende. 

Dočasné opatrenie

Podľa Pintéra je plot len dočasným opatrením a svoje opodstatnenie bude mať dovtedy, kým budú do Maďarska ročne prúdiť desaťtisíce migrantov. Krajina s desiatimi miliónmi obyvateľov nie je podľa neho schopná taký nápor zvládnuť. Utečenci z krízových oblastí v Maďarsku ale vždy nájdu útočisko, dodal Pintér.

SITA

Kritiku kontroverzného projektu minister odmietol s tým, že podobné bariéry stoja aj v iných členských štátoch Európskej únie, napríklad v Španielsku, Bulharsku či Grécku. Písomne sa vraj vláde na plot zatiaľ nikto nesťažoval. Cieľom výstavby je podľa neho donútiť migrantov, aby do krajiny vstupovali legálnym spôsobom.

Miliardy forintov

Minister obrany Csaba Hende uviedol, že na modelovom úseku plota pri Mórahalome najprv otestujú štyri rôzne technológie. Vláda až potom rozhodne, ktorou z nich vybaví zvyšné úseky. Testovať budú tiež rýchlosť a rôzne spôsoby, pomocou ktorých bude možné bariéru prekonať. Na vznik plota vyčlenila maďarská vláda 6,5 miliardy forintov (vyše 21 miliónov eur).

Od začiatku tohto roku prišlo podľa ministra Pintéra do Maďarska 81 333 ilegálnych utečencov, z toho 80 724 práve cez srbskú hranicu. Doterajší počet nelegálnych utečencov je údajne dvakrát vyšší ako v roku minulom. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov ale uviedol, že 80 percent migrantov nechce v Maďarsku zostať, len sa usilujú o azyl v západnej Európe.

SITA

Šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána János Lázár uviedol, že vláda sa bude usilovať o zmenu právnej kvalifikácie nelegálneho prekročenia hraníc na trestný čin. Doteraz je v Maďarsku len priestupkom.

Maďarsko-srbská hranica

Ťažké stroje začali stavbu modelového úseku na hraničnom priechode Röszke-Horgoš, ktorým prechádza diaľnica A1 vedúca z Budapešti do Belehradu, v pondelok. Po dokončení by mal byť vysoký štyri metre a tiahnuť by sa mal pozdĺž celej maďarsko-srbskej hranice.

Belehrad vyjadril k postaveniu plotu výhradu, aj keď maďarský premiér Viktor Orbán svojho srbského kolegu Aleksandra Vučiča uistil, že plot nie je namierený proti Srbom, ani neznamená uzavretie hraníc. Naopak sa majú postaviť nové hraničné priechody a rozšíriť súčasné, píše americký Business Insider

"Sme absolútne proti rozhodnutiu Maďarska vybudovať plot," povedal srbský minister zahraničných vecí Ivica Dacic minulý mesiac. "Myslel som, že Berlínsky múr padol, ale teraz sa budú stavať nové múry," dodal.

Viktor Orbán už dávnejšie plánoval uzavrieť južnú hranicu Maďarska. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy