Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Maďarská armáda začala stavať plot proti utečencom
Zdielať na

Maďarská armáda začala stavať plot proti utečencom

BUDAPEŠŤ / Maďarská armáda začala v pondelok stavať na hraniciach so Srbskom plot, ktorý má krajinu ochrániť pred prílivom nelegálnych migrantov. Oznámila to maďarská tlačová agentúra MTI s tým, že plot bude vysoký štyri metre a dlhý 175 kilometrov.

Pred týždňom maďarský parlament schválil zákon, ktorý sprísnil podmienky pre žiadateľov o azyl a povolil vybudovanie plotu na hranici so Srbskom.

Ten má zastaviť prenikanie ilegálnych migrantov zo Srbska do Maďarska. Začnú ho stavať na viacerých miestach naraz a hotový má byť už o niekoľko mesiacov, uviedol ešte v júni maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Ochrana pred utečencami

Plot má podľa ministra chrániť Maďarsko a Európsku úniu pred neočakávane veľkým tlakom ilegálnej migrácie. Szijjártó upresnil, že maďarská polícia od začiatku roku zadržala 68 tisíc ľudí, ktorí do krajiny nezákonne vstúpili. 

Zatiaľ ale postavia len vzorový úsek v dĺžke 150 metrov, píše spravodajský portál denníka Népszabadság.

Srbi majú voči stavbe plotu výhrady, ale maďarský premiér Viktor Orbán svojho srbského kolegu Aleksandra Vučiče uistil, že plot nie je namierený proti Srbom a ani neznamená uzavretie hraníc.

Naopak, sa majú postaviť nové hraničné priechody a rozšíriť už existujúce.

Bariéry vo svete

Podobné bariéry vo svete nie sú ničím výnimočným. V roku 2015 postavili 30 kilometrov dlhý a tri metre vysoký plot na bulharskej hranici s Tureckom.

Aj Izrael začal v roku 2002 výstavbu bezpečnostnej bariéry okolo Západného brehu Jordánu, ktorá má zabrániť palestínskym teroristom dostať sa do krajiny. Doteraz postavili 450 kilometrov plotu.

Izrael už v minulosti postavil podobné ploty na hraniciach s Egyptom, aby zabránil prílevu afrických migrantov či islamistov, či pozdĺž libanonskej hranice a na Golanských výšinách, aby zabránil prenikaniu nebezpečných osôb zo susednej Sýrie.

Od roku 2006 je vo výstavbe aj plot medzi USA a Mexikom, ktorý má zabrániť ilegálnej migrácii a pašovaniu drog. Na hranici dlhej tritisíc kilometrov je momentálne dokončených tisíc kilometrov.

Osemdesiatmetrová bariéra vyrástla aj v cyperskej metropole Nikózia po prvých násilnostiach v roku 1963. Samotný Cyprus je rozdelený od roku 1974, kedy severnú časť obsadili tureckí vojaci ako reakciu na štátny prevrat cyperských Grékov, ktorí chceli ostrov pripojiť k pevninskému Grécku.

V podstate cez noc vyrástla v auguste v roku 1961 prísne strážená bariéra oddeľujúca západný Berlín, patriaci do Spolkovej republiky Nemecko (SRN), od územia komunistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Mala viac ako 155 kilometrov a padla v novembri 1989.

Hraničný plot je od roku 1953 vybudovaný aj v demilitarizovanom pásme medzi Južnou Kóreou a KĽDR. Dlhý je 248 kilometrov.

Aj medzi Čínou a Macaom je plot, ktorý postavili ešte v 19. storočí. Má 340 metrov.

Viktor Orbán už dávnejšie plánoval uzavrieť južnú hranicu Maďarska. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy