Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Orbán plánuje uzavrieť južnú hranicu Maďarska. Bojí sa imigrantov
Zdielať na

Orbán plánuje uzavrieť južnú hranicu Maďarska. Bojí sa imigrantov

BUDAPEŠŤ / Maďarská vládna strana Fidesz pripravuje návrh, ktorý má právnymi prostriedkami zabrániť nelegálnemu prekračovaniu južných hraníc krajiny utečencami. Informuje o tom agentúra Reuters.

Verejnoprávnemu rozhlasu to  povedal predseda parlamentného klubu Fidezsu Antal Rogán, podľa ktorého vláda považuje za nevyhnuté prísnejšie chrániť južné hranice, cez ktoré prúdia imigranti z Balkánu.

Návrh nového zákona, ktorý bude čoskoro predložený parlamentu, bude podľa neho odrážať výsledky pokračujúcej verejnej debaty o prevencii imigrácie do krajiny.

Tranzitné krajiny

Rogán informoval, že podľa novej legislatívy bude napríklad nemožné získať v Maďarsku azyl v prípade, ak utečenci prichádzajú z "bezpečných tranzitných krajín".

Vysvetlil, že sýrsky imigrant, ktorý bol vo vlasti v ohrození, no momentálne sa už nachádza v Grécku alebo Srbsku, kde je v bezpečí, nemôže v Maďarsku žiadať o azyl.

Vláda Viktora Orbána zisťuje pomocou prieskumu s 12 otázkami, aké riešenie by preferovali občania. Súčasťou kontroverzného dotazníka sú aj otázky, či majú úrady utečencov automaticky brať do väzby, okamžite ich deportovať alebo im povoliť pracovať v záujme pokrytia nákladov na ich pobyt v krajine.

Populárne riešenia

Podľa MTI až 90 percent Maďarov je za prijatie prísnejších opatrení zo strany vlády, ktorých súčasťou by malo byť aj zdržanie či deportácia osôb prichádzajúcich do krajiny nelegálne. Na dotazník už podľa vlády odpovedalo asi 400 000 ľudí.

Maďarská vláda nechala aj vyrobiť bilbordy s nápismi, v ktorých varuje imigrantov, že ak prídu do Maďarska, nemôžu brať prácu Maďarom. Nápisy, ktoré sú v maďarčine, sa stali terčom posmechu i vandalizmu. Maďarskí ľudskoprávni aktivisti zverejnili na internete interaktívnu mapu, na ktorej mohli ľudia vyznačiť, kde sa kontroverzné bilbordy nachádzajú a či ich už stihli poškodiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy