Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tajné služby sú v strehu, problémom je moslimská komunita
Zdielať na
Krimi

Tajné služby sú v strehu, problémom je moslimská komunita

BRATISLAVA / Útoky vo Francúzsku postavili do pozoru aj tajné služby v strednej Európe. O zásahu rakúskej polície proti údajným islamským radikálom sa hovorilo ešte pred Vianocami. Na problémy s moslimami vo svojej výročnej správe upozorňuje aj česká tajná služba. Na Slovensku sme vraj zatiaľ žiadne riziká nezaznamenali.

České médiá porovnávajú výročné správy tamojšej Bezpečnostnej informačnej služby. Z nich je zrejmé, že u našich západných susedov v priebehu posledných rokov narástla moslimská komunita na 20 tisíc ľudí.

"Pokiaľ ide o českú moslimskú komunitu, oni si neprajú vyvolávať žiadne strety, provokácie či násilie," myslí si hovorca bezpečnostnej informačnej služby Jan Šubrt.

Potrebujeme poznať zdroje

Napriek tomu tajná služba pred dvoma rokmi naznačila, že v Česku existujú snahy o presadzovanie islamského práva. Médiá tiež riešili spornú kázeň v brnianskej mešite. Vlani zarezonovala policajná razia proti vydavateľovi knihy, ktorá mala šíriť nenávisť proti neislamským vládam. Bezpečnostná služba sa tiež obáva, aby na územie Česka neprenikli jednotlivci, ktorí by sa snažili členov moslimskej komunity zradikalizovať.

BIS by mala dostať krídla v boji proti terorizmu. A to vďaka novele zákona a spravodajských službách. V dôvodovej správe sa uvádza, že českí tajní v minulosti sledovali islamského fundamentalistu, ktorého dotovala istá arabská krajina. "Pokiaľ má byť naša práca účinná, potrebujeme poznať zdroje, pôvod a cesty veľkých peňazí," dodáva Šubrt.

Toto nie je islam

Slovenská informačná služba vo svojich výročných správach spomína moslimskú komunitu iba okrajovo. "Túto komunitu SIS aktuálne na základe doterajšieho správania hodnotí ako umiernenú, bez radikálnych prejavov. K ďalším podrobnostiam sa však nemôžeme vyjadrovať," povedal hovorca Slovenskej informačnej služby Branislav Zvara.

"Medzi nimi je určitá skupina ľudí, určité percento, ktoré je naklonené terorizmu," myslí si bezpečnostný analytik Ivo Samsa. Absolútna väčšina moslimov však radikálne názory odmieta. Mnohí z nich sa už teraz obávajú, že sa zlosť Francúzov, ale aj iných národov Európy, obráti proti nim.

Podľa ženy, ktorá pracuje v Paríži, sa mnohí moslimovia už boja vychádzať von. "Hlavní moslimskí lídri zareagovali veľmi rýchlo. Tieto útoky nereprezentujú islam, toto nie je islam," tvrdí Samia Hathroubi z Nadácie pre etnické porozumenie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy