Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nával migrantov v Maďarsku. Orbán sa bojí o Európu
Zdielať na

Nával migrantov v Maďarsku. Orbán sa bojí o Európu

BUDAPEŠŤ / Maďarská polícia v spolupráci s príslušníkmi občianskej stráže zadržala v piatok na juhu Čongrádskej župy 1310 narušiteľov hraníc. Celkovo v Maďarsku zadržali v piatok podľa maďarskej polície až 1662 ilegálnych migrantov. V súvislosti s návalom utečencov maďarský premiér Viktor Orbán vyhlásil, že Maďari by chceli žiť v Európe, ktorá by patrila Európanom. Prebiehajúcu migráciu označil za novodobé sťahovanie národov.

Hovorca župnej polície Szabolcs Szenti uviedol, že medzi migrantmi zadržanými v Čongádskej župe bolo aj 264 detí.

Policajti sa zaoberali v meste Segedín a v obci Mórahalom aj prípadom piatich prevádzačov, ktorí viezli migrantov do Budapešti. Trestne ich stíhajú za prečin napomáhania k ilegálnemu pobytu.

Najviac narušiteľov hraníc evidujú z Afganistanu, Sýrie, Pakistanu, sú medzi nimi aj občania Bangladéša či Indie.

Sťahovanie národov

Maďarskí premiér Viktor Orbán v tejto súvislosti na letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tusnad vyhlásil, že Maďari by chceli žiť v Európe, ktorá by patrila Európanom.

Premiér v súvislosti s prebiehajúcou migráciou, ktorú označil za novodobé sťahovanie národov, vyjadril názor, že naozaj vážna hrozba pre Európu neprichádza z vojnových oblastí, ale z "hĺbok Afriky".

"Novodobé sťahovanie národov je výsledkom politických procesov," zdôraznil Orbán. "Otázkou už nie je, v akej Európe by chceli Maďari žiť, ale či vôbec všetko, čo nazývame Európu, bude zachované," povedal.

Mnohí utekajú z politických dôvodov, ale väčšina z migrantov podľa Orbána túži po európskej prosperite. Európska únia  sa ale nedokáže ubrániť, je neschopná prijať také množstvo ľudí.

Prisťahovalci a terorizmus

Orbán vyjadril presvedčenie, že existuje priame spojenie medzi prisťahovalectvom a terorizmom. "V obrovskej mase je nemožné vyfiltrovať teroristov," podotkol premiér a citoval britského premiéra Davida Camerona, podľa ktorého je tento proces potrebné zastaviť ešte v jeho počiatkoch.

Slovenská informačná služba tvrdí, že nelegálna migrácia predstavuje pre Slovensko zvýšenú hrozbu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy