Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Utečenci demolujú tábor v českej Bělej, polícia posilňuje ochranu
Zdielať na

Utečenci demolujú tábor v českej Bělej, polícia posilňuje ochranu

BĚLÁ POD BEDZĚZOM / Demolovali zariadenie, vykopávali okná a snažili sa utiecť. Polícia musela zasiahnuť proti cudzincom, ktorí sa vzbúrili v zariadení v Bělé pod Bezdězom. Vo štvrtok sa odtiaľ pokúsilo utiecť vyše 50 migrantov. Cudzinci sa podľa ministra vnútra a tiež policajného prezidenta dožadujú prepustenia. Chcú odísť do Nemecka. Usilujú sa tiež o vrátenie mobilov a hotovosti.

Utečenci sa vo štvrtok vzbúrili. V miestach určených na vychádzky vytrhli dve bránky, ale nepodarilo sa im poškodiť oplotenie areálu. Nikto neutiekol. Rovnaká situácia sa opakovala v piatok. Polícia proti cudzincom zakročila, pretože neuposlúchli výzvy, aby sa vrátili na ubytovňu, a začali demolovať zariadenie.

Časté protesty

Rôzne protesty sú podľa policajtov časté. Utečenci napríklad držia hladovky alebo sa snažia sebapoškodzovať, pretože v tábore nechcú byť. "My sme len okrajová migračná trasa, cez ktorú ide zlomok utečencov, ktorí idú cez Rakúsko," uviedla hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová.

Základná požiadavka migrantov v Bělej je okamžité prepustenie. Chcú tiež vrátiť mobily a hotovosť. "To sú všetko veci, ktoré sú v súlade so zákonom, ktorý neumožňuje, aby sme im tieto veci nechávali," dodala Rendlová.

Podľa nej si ale migranti môžu zatelefonovať a pokiaľ majú vlastnú hotovosť, je im priebežne uvoľňovaná na to, aby si v areále zariadenia nakúpili.

Zvýšená ochrana

Pre zvýšenú ochranu areálu sa vedenie polície rozhodlo, že do Bělej stiahne jednotky z niekoľkých krajov. Mali by vzniknúť aj nové zariadenia pre utečencov. Do konca roka by tak v Českej republike malo pribudnúť 1200 miest.

Utečenci v piatok počas celého dňa v miestach určených na vychádzky skandovali a vyvolávali rôzne heslá. Zariadenie je takmer plné. V piatok malo opustiť areál približne tridsať migrantov. Niektorých mali previezť do zariadenia v Brne, iní mali odchádzať do krajín, kde boli zaregistrovaní. Najmä do Rakúska.

Zariadenia pre žiadateľov o azyl

Areál v Bělej slúži na zaistenie cudzincov, ktorým cudzinecká polícia vydala rozhodnutie o správnom vyhostení z krajiny. Zariadenie tohto typu bolo v Česku zatiaľ len jedno. Pretože nestačili kapacity, asi pred dvoma týždňami sa provizórne otvorilo aj zariadenie v Zastávke pri Brne. Všetky zariadenia sú určené pre žiadateľov o azyl. Takýchto ľudí ale nestrážia policajti a môžu zo zariadenia voľne vychádzať.

V Bělej je momentálne asi 380 utečencov. Väčšinou ide o migrantov z Afganistanu, Sýrie a Iraku.

V Českej republike platí kvôli migrantom prvý stupeň ochrany hraníc. Od júna polícia zvýšila počty kontrol zameraných na utečencov. Kontroly sa týkajú diaľnic, ciest a vlakových spojení.

"Pripravujeme sa aj na možné nasadenie druhého stupňa ochrany hraníc, takmer sto migrantov za jeden deň už je pomerne vysoké číslo. Môže sa stať, že vláda 20. augusta dostane od ministerstva vnútra návrh, aby sa sprísnili kontroly na hraniciach Českej republiky, čo bude viazať kapacity polície. Okrem toho potrebujeme finančné prostriedky," informoval český minister vnútra Milan Chovanec.

Kamión plný utečencov

Maďarský kamión, v ktorom sa viezlo takmer osemdesiat utečencov, zadržali českí policajti neďaleko hraničného priechodu v Rozvadove. Šofér sa pokúšal previezť migrantov z Pakistanu, Afganistanu a Sýrie do Nemecka. Medzi nimi bolo aj 23 detí.

Vodiča i spolujazdca policajti zadržali a zrejme ich obvinia z pašovania ľudí. Utečenci skončia v jednom z českých záchytných táborov.

V kamióne prevážali utečencov. Chytili ich českí policajti, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy