Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Rakúsku našli mŕtvych migrantov, v aute s logom slovenskej spoločnosti
Zdielať na

V Rakúsku našli mŕtvych migrantov, v aute s logom slovenskej spoločnosti

NEUSIEDL AM SEE / Rakúska polícia našla v odstavenom nákladnom aute desiatky mŕtvych utečencov. Nákladiak stál v odstavnom pruhu neďaleko mestečka Neusiedl am See. To sa nachádza len približne 45 kilometrov od Bratislavy. Auto malo maďarské poznávacie značky a logo slovenskej spoločnosti Hyza. Jeho vlastníkom má byť istá maďarská firma.

Počet mŕtvych utečencov nájdených na východe Rakúska v nákladnom aute je 20 až 50. Na tlačovej konferencii to podľa agentúry APA prehlásil rakúsky policajný riaditeľ Hans Peter Doskozil.

Nákladné auto s mŕtvymi utečencami bolo na rakúskej diaľnici A4 odstavené od stredy. Podľa polície zomreli migranti už dávnejšie, dokazuje to stav tiel migrantov.

"Táto tragédia nás všetkých zasiahla," prehlásila na tlačovej konferencii ministerka vnútra Johanna Mikle-Leitner. "Pašeráci ľudí sú zločinci. Kto si ešte teraz myslí, že z dobrej duše pomáhajú utečencom, tomu nie je pomoci," dodala.

Hlavná tepna

Nákladné auto, ktoré podľa portálu BVZ.at patrilo pašerákom sa nachádza medzi obcami Parndorf a Neusiedl am See. Diaľnica A4 je hlavnou tepnou medzi Viedňou a Budapešťou.

Auto, v ktorom, zomreli migranti malo maďarské poznávacie značky, ale logo slovenskej spoločnosti HYZA.

Šéf úradu vlády maďarského premiéra Viktora Orbána János Lázár podľa agentúry Reuters oznámil, že vozidlo je zaregistrované v Maďarsku. Lázár taktiež povedal, že maďarská polícia spolupracuje s rakúskymi kolegami v pátraní po vodičovi.

"Vychádzajúc z maďarských poznávacích značiek, ktoré auto malo je možné, že do Rakúska dorazilo z Maďarska, či prinajmenšom, že hľadanými prevádzačmi sú Maďari," uviedol Lázár.

Podľa nemeckého denníka Kurier vodič utiekol. Denník ďalej tvrdí, že podľa prvotných informácií sa utečenci v nákladnom priestore udusili.

Spoločnosť auto vyradila

Spoločnosť HYZA a.s. vyjadrila hlbokú ľútosť nad tým, čo sa stalo medzi rakúskymi obcami. "Naša spoločnosť ani jej zamestnanci nemajú s uvedenou tragédiou nič spoločné. Všetky vozidlá spoločnosti HYZA a.s. sú monitorované GPS systémom a sú na území Slovenskej republiky," uviedol hovorca spoločnosti Mikuláš Šranko.

Spoločnosť vo svojom stanovisku ďalej uviedla, že auto s maďarskými evidenčnými značkami bolo vyradené z majetku spoločnosti a následne odpredané v rokoch 2013 až 2014. Vtedy bolo odpredaných ďalších dvadsať áut siedmim súkromným spoločnostiam.

"Nový vlastník neodstránil branding spoločnosti na vozidle. Aktívne pracujeme na presnej identifikácii vozidla s políciou," dodal Šranko.

Maďarská spoločnosť

Po tom, čo spoločnosť auto predala v rámci Slovenska, ho kúpila Maďarská firma MasterMobilKer. Zdroje z maďarskej polície pôvodne uvádzali, že majiteľom auta s maďarskými značkami má byť rumunský občan, čo však ministerstvo zahraničných vecí Rumunska oficiálne poprelo.

"Podľa predbežných informácií získaných Rumunským veľvyslanectvom v Budapešti, nie je žiadny rumunský občan do incidentu zapletený. Prípadom sa ďalej zaoberá rakúska polícia," uviedlo v stanovisku ministerstvo.

Pozrite si priloženú reportáž:

Auto, v ktorom zomreli migranti, sa nachádzalo medzi Parndorfom a Neusiedl am See:

maps.google.sk

Spolupráca polície

To, že malo auto maďarské poznávacie značky, potvrdilo aj slovenské ministerstvo vnútra. Pri objasňovaní tejto udalosti je slovenská polícia pripravená v prípade potreby poskytnúť rakúskym kolegom súčinnosť a spoluprácu, uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Ochotu spolupracovať s rakúskymi orgánmi pri vyšetrovaní prípadu deklarovalo aj ministerstvo vnútra. "Práve tvrdý boj proti pašerákom a skupinám, ktorí neraz zneužívajú bezvýchodiskovú situáciu utečencov, je jediným riešením tejto krízy. Len tak môžeme zabrániť utrpeniu, ktorému sú títo ľudia neraz vystavovaní," uvádza sa v stanovisku rezortu.

Priamo na diaľnici A4 bol reportér Dárius Haraksin:

Spomienková bohoslužba

Spomienková bohoslužba za migrantov, ktorí našli smrť v chladiarenskom vozidle v odstavnom pruhu diaľnice A4 pri rakúskom Parndorfe, sa v pondelok o 19.00 uskutoční v Dóme sv. Štefana v srdci Viedne. Celebrovať ju bude viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn.

Informáciu priniesol dnes v internetovom vydaní denník Kurier.
Nielen viedenský arcibiskup, rodák zo Skalky v okrese Litoměřice, ktorý požiadal dnes správcov kostolov, aby rozozvučali zvony, ale aj biskup z Eisenstadtu Ägidius Zsifkovics netajili šok z prípadu, ktorý otriasol regiónom.

Kardinál, ktorý je i predsedom rakúskej biskupskej konferencie, vyjadril spoluúčasť všetkým zainteresovaným a súčasne sa pozastavil aj nad konaním prevádzačov a ich opovrhnutiahodnými aktivitami. Podľa jeho slov by Európa mala konečne postupovať jednotne, aby týmto zločincom nasadila putá s využitím všetkých prípustných prostriedkov.

Fica situácia pobúrila

K nájdeniu auta s migrantmi sa vyjadril aj predseda vlády Robert Fico. "Šokovala ma, ale aj pobúrila informácia o náleze auta s desiatkami mŕtvych migrantov len tak málo kilometrov od nášho hlavného mesta, v susedom Rakúsku," uviedol vo vyhlásení.

Podľa Fica táto udalosť dokazuje neľudskosť pašerákov a prevádzačov, ktorí sa priživujú na preprave zúfalých utečencov a neváhajú v záujme zisku obetovať ich životy.

Solidárne a rýchle riešenie

K tragédii v Rakúsku sa vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkel. Správou o mŕtvych utečencoch je otrasená. Na tlačovej konferencii vo Viedni, kde je na summite západobalkánskych krajín podľa agentúry Reuters prehlásila, že je potrebné utečeneckú krízu solidárne rýchlo vyriešiť.

"Sme samozrejme všetci hroznou správou otrasení," povedala Merkel. "Pripomína nám to, že musíme problém prisťahovalectva vyriešiť rýchlo a v európskom duchu, to znamená v solidárnom duchu,"dodala.

Kancelárka taktiež povedala, že Európska únia má povinnosť napomôcť k mieru tam, kde sa bojuje a že sa taktiež musí postarať o ľudí, ktorých životy sú v ohrození. "Európa ako bohatý kontinent je podľa môjho pevného presvedčenia v takom stave, aby to zvládla," uviedla Merkel. 

Vo Viedni sa zišli zástupcovia západobalkánskych štátov, ktorí jednajú mimo iného o obrovskom počte utečencov mieriacich cez ich územia do západnej Európy. Agentúra APA poznamenala, že správy o dnešnom náleze možno až 50 tiel v odstavenom nákladiaku, konferenciu zatienili.

Tento týždeň v obci Nickelsdorf, ležiacej v rakúsko-maďarskom pohraničí neďaleko Bratislavy, sa zrazili dve menšie nákladné autá prevádzačov. Pri nehode sa zranilo najmenej 37 ľudí. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy