Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rakúska polícia: telá sú v značnom štádiu rozkladu
Zdielať na

Rakúska polícia: telá sú v značnom štádiu rozkladu

NEUSIEDL AM SEE / Polícia neďaleko slovenských hraníc našla auto, v ktorom boli desiatky mŕtvych migrantov. Nákladiak stál v odstavnom pruhu neďaleko mestečka Neusiedl am See. Auto malo maďarské poznávacie značky a logo slovenskej spoločnosti Hyza. Rakúska polícia uviedla, že telá boli v pokročilom štádiu rozkladu.

Počet mŕtvych utečencov v chladiarenskom voze odstavenom neďaleko rakúsko-maďarskej hranice by mal byť známy v piatok dopoludnia. Príčinu smrti rakúsku súdni lekári určia v najbližších dňoch.

Na večernej tlačovej konferencii to prehlásil policajný šéf v najvýchodnejšej rakúskej spolkovej krajibe Burgenland hans Peter Doskozil. Ďalšie podrobnosti polícia oznámi na tlačovej besede v piatok o jedenástej.

Ohľadávanie tiel

Doskozil potvrdil, že vo voze, ktorý v minulosti patri slovenskej hydinárskej spoločnosti Hyza, bolo viac ako 20, možno až 50 ľudských tiel.

Vozidlo policajti odtiahli do bývalej pohraničnej veterinárnej stanice v Nickelsdorfe, kde sú podľa polície vhodné podmienky pre ohľadanie mŕtvych tiel.

Kabína nákladiaka bola otvorená. Zadnú časť policajti otvorili len čiastočne.  Najskôr podľa Doskozila musia byť vytvorené vhodné teplotné podmienky. "Videli sme tam ženy a deti. Zatiaľ môžeme ich počet len odhadovať. Ale 5 až 10 detí tam bolo určite," uviedol hovorca polície v Eisenstadte Helmut Marban.

Po ohľadaní majú byť telá ešte v piatok prevezené do Viedne na pitvy. Podľa predbežných zistení sú telá v značnom štádiu rozkladu.

Mŕtvi už dva dni

Doskozil odhadol, že ľudia v chladiarenskom voze mohli byť mŕtvi až dva dni. Podľa doterajších zistení boli mŕtvi už pred vstupom vozidla na rakúske územie. Voz sa pritom podľa prvých dôkazov nachádzal v stredu ráno okolo Budapešti a okolo deviatej hodiny už bol tesne pred maďarsko-rakúskou hranicou. Tú podľa polície prešiel v noci.

Doskozil potvrdil, že rakúski policajti spolupracujú s kolegami zo susedných krajín. Policajný hovorca rovnako poznamenal, že nie je možné kontrolovať všetky nákladné automobily, ktoré prechádzajú po diaľnici A4, kde voz objavili.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy