Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovákom sa pozdáva maďarský plot proti utečencom, ukázal prieskum
Zdielať na

Slovákom sa pozdáva maďarský plot proti utečencom, ukázal prieskum

BRATISLAVA / Konanie maďarskej vlády, ktorá na hraniciach so Srbskom stavia plot proti utečencom sa pozdáva 63,5 percenta respondentov. Z toho sa toto konanie veľmi pozdáva 26,4 percentu a skôr sa to pozdáva ako nepozdáva 37,1 percentu opýtaných.

Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorý robili od 19. do 24. augusta na vzorke 1 416 respondentov starších ako 18 rokov na území celého Slovenska.

V prieskume sa pýtali otázku "Nakoľko sa Vám pozdáva konanie maďarskej vlády, ktorá na hraniciach so Srbskom buduje zábrany/ploty proti utečencom?"

Stavanie plotu sa nepozdáva 23 percentám. "Rozhodne" sa to nepozdáva 3,7 percentu opýtaných a skôr sa to nepozdáva ako pozdáva 19,3 percentu respondentov. 13,5 percenta nevedelo odpovedať.

Nakoľko sa Vám pozdáva konanie maďarskej vlády, ktorá na hraniciach so Srbskom buduje ploty proti utečencom?
Veľmi sa mi to pozdáva26,4
Skôr sa mi to pozdáva, ako nepozdáva37,1
Pozdáva sa mi to63,5
Skôr sa mi to nepozdáva, ako pozdáva19,3
Rozhodne sa mi to nepozdáva 3,7
Nepozdáva sa mi to23
Neviem13,5

ZDROJ: SITA/ Polis

Maďarská polícia zadržala 2822 migrantov, ktorí v piatok 28. augusta 2015 ilegálne prekročili maďarské hranice. Väčšinu z nich zaistili v Čongrádskej župe, uviedla agentúra MTI odvolávajúc sa na informácie polície.

Podľa hovorcu župnej polície Szabolcsa Szentiho najväčšia skupina migrantov mala 129 členov. Zadržala ju hliadka polície a občianskej stráže po polnoci pri obci Ásotthalom. V uvedenej skupine bolo 72 ľudí z Afganistanu, 26 z Pakistanu, 14 zo Sýrie a 17 z Iraku.

Maďarská vláda 21. júla rozhodla, že na hranici so Srbskom postavia dva druhy zábran proti migrantom. Účelom dočasného plota je potlačiť ilegálnu vlnu migrácie na 175-kilometrovom úseku hranice so Srbskom, odkiaľ prichádza drvivá väčšina migrantov. Úsek srbskej hranice by mal byť uzatvorený do 31. augusta. V druhej etape postavia paralelne s ostnatým drôtom aj plot vysoký tri metre, a to do 30. novembra.

Kontroverzný plot

Maďarsko sťažuje problém pašovania ľudí, keď plánuje postaviť plot na zastavenie prúdu migrantov a utečencov do krajiny. Vyhlásila to Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Maďarsko, ktoré patrí do európskej schengenskej zóny bez hraničných kontrol, stavia 3,5 metra vysoký plot popri svojej 175-kilometrovej hranici so Srbskom. Tento tvrdý postoj je podľa maďarského pravicového premiéra Viktora Orbána nutný, aby zabránil "hrozbe voči európskej bezpečnosti, prosperite a identite". IOM informovala, že trasou cez Grécko, Macedónsko a Srbsko príde denne do Maďarska až 3 000 ľudí.

"Náš názor na výstavbu plota je, že pre pašerákov to znamená niečo ako finančný príspevok za okľuku. Ak vytvoríte zátarasu, jednoducho budú od ľudí, ktorých pašujú, pýtať viac peňazí na obchádzku okolo zátarasy," povedal podľa tlačovej agentúry Reuters hovorca IOM Joel Millman na brífingu OSN vo švajčiarskej Ženeve.

Mŕtvi utečenci v dodávke

Tragické straty na životoch migrantov a utečencov pašovaných do Európy, ktoré už dosahujú obrovské počty, zdôraznil prípad z Rakúska. Tamojšia polícia našla vo štvrtok v zaparkovanom nákladnom vozidle 71 mŕtvych migrantov vrátane štyroch detí. Maďarská polícia už v tejto súvislosti dnes zatkla štyroch ľudí.

Predstaviteľka úradu IOM v Maďarsku Magdalena Majkowská-Tomkinová informovala, že ľudia vo vozidle cestovali po západobalkánskej trase a dostali sa do predpokladanej "bezpečnej" schengenskej zóny.
"Zverili sa do rúk pašerákov, pretože nemali k dispozícii žiadny iný spôsob dopravy - napríklad vlak či autobus," dodala Majkowská-Tomkinová.

Vodné delá a obušky

Maďarsko chce tvrdšie postupovať voči migrantom, ktorí prekračujú hranice. Polícia bude na hranici nasadzovať aj vodné delá a obušky, informoval o tom šéf úradu vlády János Lázár. Vláda sa sťažuje, že migranti sú stále menej ochotní spolupracovať a sú stále agresívnejší.

Bezpečnostné sily teraz na hranici nebudú stavať žiadny kordón a nebudú migrantom aktívne brániť vo vstupe do krajiny, uistil Lázár. "Ale ten čas ešte nastane," dodal Lázár.

Potvrdil aj stredajšie správy médií, podľa ktorých sa chystá konzervatívna vláda proti migrantom nasadiť aj armádu. Príslušné legislatívne opatrenia má budúci týždeň schváliť parlament.

Neďaleko slovensko-rakúskej hranice našli policajti vo štvrtok desiatky mŕtvych utečencov v nákladnom aute s logom slovenskej firmy: 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy