Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Príliv migrantov ustal, v noci do Nickelsdorfu dorazilo len tisíc utečencov
Zdielať na

Príliv migrantov ustal, v noci do Nickelsdorfu dorazilo len tisíc utečencov

NICKELSDORF/BUDAPEŠŤ / Na maďarsko-rakúskej hranici zavládol nad ránom pokoj, ďalší migranti z Maďarska už do rakúskeho Nickelsdorfu neprichádzali. Agentúre APA to potvrdil zástupca policajného riaditeľa rakúskej spolkovej republiky Burgenland Christian Stella. Maďarská štátna televízia ale uviedla, že k rakúskej hranici mieria ďalší migranti.

Niektorí z nich nastúpili v Budapešti do vlaku smerujúcemu na Hegyeshalom, mesto, ktoré leží pred maďarsko-rakúskou hranicou. Naposledy po polnoci dorazilo asi 1 000 ľudí na maďarskú stranu hranice, odkiaľ išli do Rakúska peši.

Šestnásť ľudí v nemocnici

V noci zo soboty na nedeľu museli zdravotníci z Nickelsdorfu odviezť do okolitých nemocníc 16 ľudí, medzi ktorými bolo sedem ťažko chorých detí. Mali hnačky, zvracali a boli dehydrované.

Od piatkovej noci dorazilo z Maďarska do Nickelsdorfu 8 500 až 10 000 utečencov. Väčšina z nich zamierila ďalej do Nemecka. Vlaky ich dovážali hlavne do Mníchova. Podľa informácii nemeckej polície došlo do bavorskej metropoly len za sobotu zhruba 6 900 ľudí, ktorí si následne medzi sebou rozdelia rôzne spolkové krajiny.

Takto to vyzeralo na maďarsko-rakúskej hranici, pozrite si reportáž Rasťa Striška:

Dvetisíc ľudí

"Máme informácie, že príde až 2 000 osôb," uviedol zástupca policajného riaditeľa východorakúskej spolkovej republiky Burgenland Christian Stella. Polícia podľa neho v súčasnosti hľadá miesta, kde by mohla prichádzajúcich migrantov dočasne ubytovať. 

Všetci utečenci prichádzajúci zvláštnymi vlakmi z Maďarska museli údajne vystúpiť v hraničnej obci Hegyeshalom. Do rakúskeho Nickelsdorfu išli peši.

SITA

Päťtisíc migrantov

Rakúske spolkové dráhy podľa hovorkyne Sonjy Horner počítajú v nedeľu s prepravou ďalších piatich tisíc utečencov.

SITA

Na viedenskej Západnej stanici noc strávilo podľa agentúry APA viac ako 1 500 migrantov, ktorí počas soboty nestihli nastúpiť na vlaky smerom do Nemecka. Ďalších asi 600 utečencov prenocuje v stojacom vlaku na stanici v Salzburgu. na cestu do Bavorska sa vydajú opäť ráno.

Pozrite sa, ako to vyzeralo na stanici vo Viedni. Reportáž priniesla Klaudia Suchomel-Guzová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy