Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Útoky proti moslimom v Británii narastajú. Terčom sú najmä ženy s deťmi
Zdielať na

Útoky proti moslimom v Británii narastajú. Terčom sú najmä ženy s deťmi

LONDÝN / Vo Veľkej Británii pribúda útokov proti moslimom. Za posledných 12 mesiacov vzrástol ich počet o 70 percent. Najčastejšími obeťami sú moslimské ženy s deťmi, ktorých vierovyznanie je pre typický odev na prvý pohľad zrejmé. Pre útočníkov sú ľahším cieľom a čoraz viac sa boja o svoj život i život svojich detí.

Podľa policajných štatistík výrazne vzrástol počet trestných činov namierených proti moslimskej komunite.

Od júla 2014 do júla 2015 ich bolo 816, zatiaľ čo za predchádzajúce obdobie 478.

Za islamofóbny trestný čin polícia považuje každý čin zameraný proti ľuďom vyznávajúcim islam.

Nahlásené prípady sa pohybovali od kybernetickej šikany až po agresívne incidenty.

Ľahký cieľ

Organizácia MAMA, ktorá monitoruje islamofóbne útoky zároveň tvrdí, že terčom takýchto útokov sú prevažne ženy. Dôvodom je ich typické moslimské oblečenie, ktorým pútajú pozornosť útočníkov.

"Zistili sme, že práve ženy, ktoré nosia hidžáb alebo šatku, sa stali častejšie cieľom útokov," potvrdil riaditeľ organizácie Fiyaz Mughal.

Strach a bezmocnosť

Ženy s deťmi sú pre útočníkov najľahším terčom. Svoje o tom vie povedať aj Britka Joni Clark, ktorá konvertovala na Islam. "Každý deň čelím útokom," potvrdzuje. "Útoky ohrozujú moje deti a ja sa bojím o ich bezpečnosť, pretože mám pocit, že nemám čo spraviť," dodáva.

V Bratislave pred tromi mesiacmi počas cyklistických pretekov napadli extrémisti rodinu zo Saudskej Arábie. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy