Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Moslimský svet demonštruje proti karikatúram v Charlie Hebdo
Zdielať na

Moslimský svet demonštruje proti karikatúram v Charlie Hebdo

KARÁČÍ/DAUHÁ/ISTANBUL / V niekoľkých moslimských krajinách demonštrovali odporci karikatúr proroka Mohameda - tu poslednú publikoval vo svojom najnovšom vydaní francúzsky týždenník Charlie Hebdo. Jeho redakcia sa pre rovnaký dôvod stala pred týždňom terčom teroristického útoku, pri ktorom prišlo o život dvanásť ľudí.

Manifestácia v pakistanskom Karáčí prerástla v potýčky demonštrantov s políciou. Štyria sa zranili. Protesty sa konali i v ďalších pakistanských mestách a tiež v iných moslimských krajinách, napríklad v Turecku, Alžírsku či Jordánsku.

Do ulíc vyšli tiež Palestínci v Jeruzaleme, v Nigérii pri násilnostiach prišli o život štyria ľudia, píše britský server BBC News.

V Karáčí polícia použila vodné delá a slzný plyn proti demonštrantom, z ktorých niekoľko stoviek zamierilo k francúzskemu konzulátu.

SITA

Keď policajti začali strieľať do vzduchu, ozvala sa vraj paľba i z davu. Miestna tlač hovorí o najmenej štyroch zranených. Jedným z nich je údajne fotograf francúzskej agentúry AFP. Policajti zatkli dvadsať osôb.

Strety v Karáčí vypukli po poludňajšej modlitbe. Pochod zvolala študentská sekcia fundamentalistickej strany Džamáate islamí Pakistan, ktorá organizuje protestné akcie i v iných mestách. Konali sa v Láhauru, Islamabáde, Pešavare a Mutláne, kde účastníci spáli francúzsku vlajku.

SITA

V Pakistane francúzsky satirický časopis ostro kritizujú. Parlament vo štvrtok prijal rezolúciu, v ktorej poukazuje na to, že sloboda slova neznamená útočiť a zraňovať city verejnosti alebo náboženského presvedčenia.

Týždenník vyšiel aj tento týždeň a na jeho titulnej strane bola znovu karikatúra Mohameda. Moslimovia v mnohých krajinách to kritizovali ako provokáciu a urážku islamu, ktorý nedovoľuje žiadne zobrazovanie Mohameda.

Urážka ostatných

Katar síce útok na redakciu rozhodne odsúdil, ale jeho ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že nová karikatúra roznecuje medzi moslimami nenávisť a zlosť.

"Sloboda slova neznamená urážať ostatných, dotýkať sa ich citov a vysmievať sa ich viere," píše sa vo vyhlásení.

Zväz moslimských učencov, ktorý sídli v Katare, vyzval moslimov, aby po modlitbe vyšli k pokojným manifestáciám.

SITA

V tureckom Istanbule vyšlo do ulíc asi 160 ľudí, všetko muži. Podľa agentúry AP kričali heslá ako "Boh je veľký!" a niektorí v rukách údajne držali plagáty s bývalým vodcom teroristickej organizácie Al-Kádia Usamom bin Ládinom na jednej strane a bratmi Chérifom a Saidom Kouachiovcami vznášajúcimi sa nad siluetou Paríža na strane druhej.

Na ďalších plagátoch vraj boli nápisy "Všetci sme Chérif" alebo "Všetci sme Said" v jasnom odkaze na heslo "Všetci sme Charlie", ktorým ľudia po celom svete vyjadrovali solidaritu s obeťami útoku v parížskej redakcii.

Pozrite si priložené video z demonštrácii:


Zverejnenie karikatúry Mohameda v stredajšom vydaní Charlie Hebdo kritizoval tiež konzervatívny turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Autorov časopisu obvinil z "podnecovania násilia".

V Jeruzaleme protestovalo proti karikatúram po piatkovej modlitbe niekoľko stoviek Palestíncov. Na konci pochodu vraj spálili francúzsku vlajku. Veľký muftí z Jeruzalema Muhammad Husajn už vo štvrtok nové zobrazenie Mohameda odsúdil, vyslovil sa ale zároveň proti akejkoľvek forme teroru.

SITA

Okolo tritisíc demonštrantov sa zišlo tiež v metropole Alžírska. Vykrikovali vraj heslá "Nie som Charlie, som Mohamed". Navzdory zákazu demonštrácií v hlavnom meste polícia vraj zadržala zatiaľ len niekoľko protestujúcich a situáciu sa jej darí podľa agentúry AP držať pod kontrolou.

Štyria mŕtvi

V jordánskom hlavnom meste Ammán sa podľa policajných odhadov zišlo na proteste asi 2500 moslimov.

Tisíce veriacich vyšli do ulíc tiež v niekoľkých štátoch subsaharskej Afriky, napríklad v Sudáne, Mali, Mauretánií či Senegale. V druhom najväčšom nigérijskom meste Zidere sa demonštrácie zvrhli v násilie, ktoré si vyžiadalo najmenej štyroch mŕtvych, z toho jedného policajta. Zranilo sa 45 ľudí.

Pozrite si, ako ľudia vyjadrovali svoj nesúhlas:

Protestujúci zapálili niekoľko kostolov a zaútočili na francúzske kultúrne centrum. Vyrabovali údajne tiež množstvo obchodov patriacich kresťanským majiteľom. prezidenti Nigérie, mali a Senegalu sa minulý týždeň zúčastnili parížskeho pochodu na dôkaz solidarity s obeťami útoku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy