Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Islamský štát chce verbovať na Balkáne. Blížia sa lepšie časy, tvrdí
Zdielať na

Islamský štát chce verbovať na Balkáne. Blížia sa lepšie časy, tvrdí

SKOPJE/BRATISLAVA / Radujte sa Balkánci, blížia sa pre vás lepšie časy. Prichádzajú k vám moslimovia. Týmito slovami sa začína nové propagandistické video Islamského štátu. Aj napriek tomu, že balkánsky islam patrí do kategórie "umiernený", radikálom sa v tejto oblasti darí získavať nových prívržencov.

To, že sa radikály snažia rozhodiť svoje siete na Balkáne neprekvapuje. Podľa experta na terorizmus tam mal islam vplyv za čias Osmanskej ríše, keď tadiaľ prechádzala hranica.

Umiernený islam

Svedčia o tom aj počty moslimov v jednotlivých krajinách. Kým v Chorvátsku je to iba 1,5 percenta, v Bosne až 40. V Srbsku sú to viac ako tri percentá, v Kosove je to 96 percent, Macedónsku 33. Podľa experta na terorizmus sa nie je čoho obávať.

"Balkánsky islam patril medzi ten umiernený a kultúrne bol na vysokej úrovni. To je vysoko hodnotný islam. To nie je žiadne zjednodušené videnie, ktoré sa označuje ako islamizmus a ideologizácie pre nejaké úzke politické ciele," tvrdí expert na terorizmus z Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Klavec.

Koľko je moslimov na Balkáne

Krajinapercento moslimov
Chorvátsko1,5 % (4,46 milióna obyvateľov)
Bosna a Hercegovina40 % (3,87 milióna obyvateľov)
Srbsko3,1 % (7,18 milióna obyvateľov)
Kosovo95,6 % (1,87 milióna obyvateľov, bez regiónu Severné Kosovo)
Čierna Hora9,1 % (647 000 obyvateľov)
Albánsko56,7 % (3,03 milióna obyvateľov)
Macedónsko33,3 % (2,1 milióna obyvateľov)

Zdroj: lidovky.cz

Kosovo a Bosna a Hercegovina patria v Európe medzi krajiny, ktoré majú na celkový počet obyvateľov najväčší podiel radikálov, ktorí odchádzajú do Iraku a Sýrie.

Sklamaná mladá generácia

"Tie riziká hrozia najmä s radikalizáciou sklamanej mladej generácie, ktorá si nájde takúto náhradu, že uverí nejakej utópii budovania spravodlivého islamského štátu a odíde zaň bojovať do Sýrie alebo Iraku," hovorí Klavec.

Video má byť orientované najmä na tých ľudí, ktorí si ešte pamätajú, alebo sa priamo zúčastnili vojny v Bosne pred 20 rokmi. "Tým je to venované ako výzva, že je tu ďalší boj a ak ste bojovali predtým a máte chuť bojovať, tak máte ako," uviedol politológ Jozef Lenč.

Slováci strach mať nemusia

Na Slovensku z masívnej regrutácie nemusíme mať strach. Aj keď snaha získať pre svoje ciele ľudí, ktorí nie sú arabského etnika, tu vždy bude. "Ide skôr o plánované akcie džihádistov alebo teroristických skupín, kde sa takýto konvertiti, rasove bieli Európania, zídu lebo sú menej nápadný, kdeby pripravovali nejaký útok," dodal Klavec.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy