Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kaddáfího syn Sajf dostal v Líbyi trest smrti
Zdielať na

Kaddáfího syn Sajf dostal v Líbyi trest smrti

TRIPOLIS / Syna bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Sajf Islám v utorok v Líbyi v neprítomnosti odsúdili na trest smrti, uviedla agentúra Reuters.

Hrdelné tresty dostali aj ďalší ôsmi vysokí predstavitelia Kaddáfího režimu. Tresty, ktoré vyniesol súd v Tripolise, súvisia s vojnovými zločinmi spáchanými počas revolúcie v roku 2011. Sajf Islám sa na súde nezúčastnil, vypovedal len prostredníctvom videokonferencie. Drží ho bývalá skupina rebelov v meste Zintán a odmieta ho prepustiť.

Súd s 37 predstaviteľmi Kaddáfího režimu začal minulý rok v apríli. Medzi odsúdenými na trest smrti je aj bývalý šéf Kaddáfího rozviedky Abdalláh Sanúsí, ktorý čelil obvineniu zo zločinov proti ľudskosti, a tiež vtedajší premiér Bagdádí Mahmúdí. Proti trestu sa môžu odvolať.

Dve vlády a dva parlamenty

Sajfa Isláma povstalci chytili v roku 2011 pri pokuse o útek. Skupina, ktorá ho drží, neuznáva vládu v Tripolise. Kabinet v líbyjskej metropole neuznáva ani medzinárodné spoločenstvo.

Krajina má dve vlády a dva parlamenty. Medzinárodne uznávaný kabinet Abdalláha Sáního sídli spolu s parlamentom zvoleným v minuloročných júnových voľbách na východe krajiny, západ vrátane metropole Tripolisu ale ovládajú islamisti. Mocenskýé vakuum, v krajine využila skupina napojená na radikálov z hnutia Islamský štát, ktorá bojuje za vlastné ciele proti obom konkurenčným vládam.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy