Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vráťte nám našich synov, žiadajú rodiny nezvestných Egypťanov
Zdielať na

Vráťte nám našich synov, žiadajú rodiny nezvestných Egypťanov

KÁHIRA / Egyptské letectvo po zverejnení videa s popravou 21 egyptských kresťanov začalo s mohutným bombardovaním pozícií radikálov z Islamského štátu. Predpokladá sa ale, že v Líbyi zadržiavajú i ďalších egyptských občanov. Ich rodiny sú zúfalé - tvrdia, že vláda nerobí dostatok pre to, aby mužov zachránila.

Na konci augusta minulého roku zastavili neďaleko líbyjského mesta Sirte maskovaní ozbrojení muži auto vezúce niekoľko egyptských robotníkov. Zaujímali sa o ich náboženskú príslušnosť. Štyroch kresťanov uväznili - troch bratov a ich bratranca. Ostatných, ktorí boli moslimovia, pustili.

"Vodič sa snažil s nimi vyjednávať. Vytiahli na neho zbraň," spomína jeden z tých, ktorí mali šťastie a dostali sa domov, Wagih Matta Hakim.

Štyria zajatci Džamal Matta Hakim, Raif Matta Hakim, Rumana Matta Hakim a ich bratranec Adel Siddiq Hakim, boli stavební robotníci žijúci v Tripolise. Chytili ich v Sirte na ceste domov do Egypta. 

Narozdiel od 21 kresťanov, ktorých podľa nedávno zverejneného videa popravili militanti z Islamského štátu (ISIS), o nich sa nič nevie.

ISIFA/ februárová poprava kresťanov

Únoscovia zatiaľ nekontaktovali rodinu, ani nevydali žiadne verejné vyhlásenie. Príbuzní ale veria, že sú nažive. 

Namiesto práce smrť

Muži sú medzi minimálne siedmymi Egypťanmi - šiestimi kresťanmi a moslimom, ktorých pravdepodobne zadržiavajú v Líbyi.

Troch bratov a bratranca zajali ešte predtým, ako líbyjské militantné skupiny verejne deklarovali oddanosť ISIS - hnutiu, ktoré minulý rok získalo pod kontrolu veľkú časť Sýrie a Iraku.

sita

Bez ohľadu na totožnosť únoscov, muži sú obeťami chaosu. Ten krajinu zachvátil pred štyrmi rokmi a vyústil do ozbrojeného povstania, ktoré vyhnalo diktátora Muammara Kaddáfiho. 

Boj za záchranu

Líbya je vďaka ropnému priemyslu častým cieľom Egypťanov hľadajúcich si prácu. Po nedávnom zverejnení videa s popravou koptov a následnom bombardovaní pozícií ISIS, zakázal egyptský prezident Abdal Fattah Sísí občanom cesty do Líbye.

Egyptská vláda zároveň tvrdí, že robí všetko pre to, aby svojich občanov zajatých v Líbyi zachránila. Egyptské aerolínky dokonca ponúkli na ich prepravu svoje lietadlá a posádku. "Nech všetci Egypťania, bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú vedia, že tu majú niekoho, kto ich chráni," cituje hovorcu ozbrojených síl The Guardian.

Egypťania deportovaní z Líbye/ Zdroj: SITA

"Vojenské akcie Sísího sú dobré pre ľudí, ale my chceme našich synov späť," vyhlásil príbuzný unesených mužov.

Armáda i obyčajní Egypťania sa obávajú nielen o nich, ale i o životy asi 1,5 milióna Egypťanov žijúcich a pracujúcich v Líbyi.

Adel Jacub Hanna, ktorý sa po dvanástich rokoch života v Líbyii zo strachu o život vrátil do Egypta, je rovnako skeptický. "Armáda koná, až keď niekoho zabijú," povedal.

ISIS zverejnil video s popravou 21 egyptských kresťanov. Tu je jeho časť:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy