Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zabijú ich všetkých. Alah si svojich vytriedi
Zdielať na

Zabijú ich všetkých. Alah si svojich vytriedi

Ako by ste to nazvali, keď 21 moslimských Arabov nie veľmi ostrým nožom poodkrajuje hlavy 21 kresťanským Arabom? Sľubný začiatok? Bolo by to nesporne cynické, ale aj veľmi presné.

Kým magori z ISIL zabíjajú Iračanov, Sýrčanov a hlavne všetkými nenávidených západniarov, nemusia sa nikoho naozaj báť. Panarabský nacionalizmus sa nikdy zvlášť neuchytil. Jordánci sa nepotrhajú, aby zabránili masakrovaniu Sýrčanov islamskými fanatikmi. Egypt ani prstom nepohne, keď budú šialenci z ISIL vyvražďovať Iračanov.

Pri popravách zajatcov z prehnitého Západu  bude dokonca väčšina arabského sveta oslavovať. Buďme už trochu dospelí a skúsme prijať myšlienku, že nás nemusia mať všetci radi. Arabi nás napríklad veľmi radi nemajú. Čím viac sú od nás závislí, tým menej nás ľúbia. Naši najvernejší spojenci, ako Saudská Arábia alebo Pakistan, sa tešia z popráv Američanov a Európanov najtichšie, ale najúprimnejšie.

Teraz však chlapci z ISIL stratili cit pre mieru. Začali zabíjať, vskutku spektakulárnym spôsobom, svojich susedov. Jordánskeho pilota upálili v železnej klietke, Egyptských koptov len podrezali, ale aspoň hromadne. Ešte väčší blbci, ako sme dúfali.

Západ nie je pre ISIL nebezpečný. Susedia sú.

Zhrňme si pár faktov, ktoré sú vám notoricky známe, len ste ich už  dávno takto vedľa seba nepoukladali: Irak a Sýria sú ďaleko, bežného Európana či Američana zaujímajú len ako freakshow. Pár mŕtvych unesených civilov, ktorí sa tam vybrali z vlastnej vôle,  nie je pre voliča ani zďaleka takým problémom, akým by boli stovky mŕtvych vojakov, ktorých by tam vyslali ich vlády. O miliardových účtoch za vojnu pomlčiac. A západné armády radšej nechajú prežiť stovky teroristov, než by riskovali, že pri ich útoku zahynie jediná žena alebo dieťa. Pre Islamský štát sme prakticky neškodní.

Jeho susedia sú však Islamským štátom ohrozované priamo. Majú zriadenia, ktoré aj keby boli formálne demokratické, nedovoľujú svojim občanom, aby nahlas komentovali vojenské rozhodnutia. Väčšinou však nie sú demokratické ani formálne. A neváhali by vyhubiť stredne veľké mesto aj s kravami, kozami, deťmi, sliepkami, psami, ženami ba i s malými chlpatými mačiatkami s veľkými očami, keby mali podozrenie, že sa v ňom ukrýva tucet bojovníkov ISIL. Alah si ich už potom vytriedi.

Upáliť jordánskeho pilota a hromadne podrezať 21 Egypťanov je niečo, ako samovražedný atentát. Spektakulárne hlúpy.

Najčítanejšie správy