Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nálety koalície na ISIS si vyžiadali životy viac ako 480 civilistov
Zdielať na

Nálety koalície na ISIS si vyžiadali životy viac ako 480 civilistov

BAGDAD / Bombardovanie živej sily a vojenskej techniky teroristickej organizácie Islamský štát v Iraku a Sýrii, ktoré už takmer rok podniká koalícia viacerých krajín na čele s USA, spôsobilo smrť od 489 do 1247 civilistov. Tieto údaje v noci na utorok zverejnili účastníci medzinárodného novinárskeho projektu Airwars.

Ich údaje sa zakladajú na informáciách, ktoré o náletoch na pozície ISIS zverejnili samotní členovia koalície. Využívajú aj ďalšie informácie vrátane výpovedí očitých svedkov a na podporu svojich tvrdení používajú aj verejne dostupné fotografie a videozáznamy.

Oficiálne dve obete

Podľa bilancie Airwars počas 360 dní trvania operácie spojenci podnikli na pozície ISIS spolu 5 837 náletov, z toho 3 570 v Iraku a 2 267 v Sýrii. Za toto obdobie bolo zhodených alebo vypálených 16 931 bômb a rakiet.

Zlikvidovaných bolo od 10 000 do 15 000 príslušníkov ISIS, o život však prišli aj civilisti. Správa Airwars je v ostrom rozpore s oficiálnou bilanciou obetí zverejnenou koalíciou na čele so Spojenými štátmi. Spojenecké sily svoju kampaň voči ISIS označujú za "najpresnejšiu" v dejinách leteckých bitiek a oficiálne priznávajú len dve civilné obete vzdušných úderov, s ktorými sa začalo vlani - v Iraku v auguste a v Sýrii o mesiac neskôr.

Intenzita náletov

Riaditeľ Airwars, bývalý investigatívny novinár britskej spoločnosti BBC Chris Woods, v rozhovore pre spravodajskú televíziu France24 uviedol, že nálety s najvyšším počtom civilných obetí sa podľa Airwars odohrali v apríli tohto roku v Sýrii, kde prišlo o život 60 civilistov, a v júni v inej lokalite zahynulo ďalších 70 nevojakov.

Woods upozornil, že počet obetí z radov civilistov stúpa v závislosti od intenzity náletov. Dodal, že júl tohto roku sa z tohto hľadiska vyznačuje mimoriadne vysokým počtom obetí.

Nevyjadruje sa

Hovorca amerického ministerstva obrany sa k správe odmietol vyjadrovať dovtedy, kým informácie zverejnené organizáciou Airwars nebudú preverené a potvrdené.

Velenie koaličných jednotiek trvá na tom, že počas ich náletov na pozície ISIS zahynuli len dvaja civilisti. Spresnilo, že prešetruje ešte šesť prípadov, keď sa obeťou bombardovania mohli stať aj nevojaci.

Viac ako 50 detí

Členmi koalície proti ISIS sú Spojené štáty, Saudská Arábia, Jordánsko, Bahrajn a Spojené arabské emiráty. Kanada začala v apríli podnikať nálety samostatne a Británia podniká len rutinné lety prieskumné lety svojimi dronmi.

Svoju bilanciu obetí konfliktu v Sýrii pravidelne zverejňuje aj v Londýne sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), podľa ktorého od začiatku náletov v Sýrii prišlo o život 173 civilistov vrátane 53 detí do 18 rokov.

Väčšina z nich zahynula pri náletoch v blízkosti ropných rafinérií alebo ropných polí v provinciách Hasaka, Rakka, Aleppo alebo Dajr az-Zúr.

Aj zo Sýrie, z krajiny, kde sa bojuje dennodenne utekajú migranti do Rakúska. V mestečku Traiskirchen je prítomnosť cudzincov viditeľná. Prechádzajú sa bežne po uliciach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy