Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Turci vyhlásili vojnu radikálom. Bombardujú pozície islamistov aj Kurdov
Zdielať na

Turci vyhlásili vojnu radikálom. Bombardujú pozície islamistov aj Kurdov

ISTANBUL / Turecké vojenské lietadlá dvakrát bombardovali pozície islamských radikálov v Sýrii a o niekoľko hodín aj tábory Strany kurdských pracujúcich (PKK) v susednom Iraku. Turecko sa tak pripojilo ku krajinám, ktoré zasiahli do sýrskych bojov, ale ohrozilo dohodu s tureckými Kurdmi. PKK totiž vypovedala mierové rokovania s Ankarou, keďže podľa nej už nemajú zmysel.

Premiér Ahmet Davutoglu v sobotu vyhlásil, že vláda dala príkaz k ďalšej vlne útokov, ktoré práve pokračujú.

Podľa tureckého ministerstva zahraničných vecí sa Ankara dohodla s USA na tom, že na sýrsko-tureckej hranici vznikne pásmo, z ktorého budú vytláčať bojovníkov Islamského štátu (ISIS).

Na Kurdov v severnom Iraku zaútočilo Turecko prvýkrát od zahájenia mierových rokovaní v roku 2013. Kurdi bojujú o svoju autónomiu v Turecku od roku 1984.

Vodca PKK Abdullah Öcalan vyzval k prímeriu a vláda vtedy sľúbila, že zastaví vojenské operácie proti Kurdom. "Prímerie po terajšom bombardovaní okupantskej tureckej armády nemá zmysel," reagovala vo vyhlásení PKK na nový vývoj udalostí.

Letecké útoky proti Strane kurdských pracujúcich Turci sústredili na pozície PKK v horách na severe provincie Dahúk a na úkryty, bunkre a skladiská v pohraničných horách Kandíl na iracko-iranskej hranici. Podľa vládnych zdrojov zasiahli lietadlá sedem cieľov. PKK je v Turecku zakázaná, ale prevádzkuje niekoľko výcvikových táborov v Iraku.

V piatok už začala turecká armáda dve vlny útokov na ISIS v Sýrii. Zahynulo pri nich, podľa dostupných informácií, niekoľko desiatok bojovníkov ISIS.

Bezpečnostné zóny

Turecko chce okrem toho vytvoriť v častiach severnej Sýrie aj bezpečné zóny, v ktorých budú môcť miestni obyvatelia nájsť útočisko pred Islamským štátom.

"Keď budú oblasti v severnej Sýrii vyčistené od hrozby, prirodzene sa vytvoria bezpečné zóny," vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Cavusoglu.

Do týchto chránených zón by sa podľa neho mohli uchýliť Sýrčania, ktorí museli v dôsledku občianskej vojny ujsť zo svojich domovov. Turecko dlhodobo presadzuje, aby boli v Sýrii vytvorené bezpečné a bezletové pásma, uviedol minister.

Hrozba ISIS

Konflikt v Sýrii vyhnal z domovov vyše 10 miliónov ľudí, z ktorých mnohí žijú v dočasných táboroch neďaleko tureckých hraníc. Vysídlencov tam ohrozujú nielen bojovníci ISIS, ale aj opakované nálety sýrskeho vládneho letectva.

Podľa správ tureckých médií turecké vláda zvažuje, že v Sýrii vytvorí 33-kilometrovú bezpečnú zónu. Chránené pásmo by sa malo rozprestierať od predmestí mesta Kobané, ovládaného kurdskými milíciami, až po oblasti kontrolované prozápadnými povstaleckými skupinami.

Turci sa boja islamistov. Stavajú proti nim múr a kopú priekopu. Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy