Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Islamský štát cvičí detských zabijakov, strieľať učia už 6-ročné deti
Zdielať na

Islamský štát cvičí detských zabijakov, strieľať učia už 6-ročné deti

PEKING / Ak sa raz do ich pazúrov dostanete, ťažko nájdete cestu späť. To tvrdí mladý muž, ktorý uniká pred Islamistami a svoj príbeh ako varovanie ponúkol novinárovi. Tursun je zo severo-západu Číny. Tam začali Islamisti s masívnym vymývaním mozgov u malých detí už pred vyše 20-timi rokmi.

Tursun si svoju budúcnosť nepredstavoval ako život v strachu - chcel byť lekárom a zachraňovať životy. Namiesto nemocničného plášťa ho však radikáli chceli prinútiť obliecť si džihádistický mundúr a bojovať. Slovo "Nie" - pre nich nebola správna odpoveď. Keď sa dozvedeli, že Tursun chce ísť na medicínu, zakázali mu to. Dostal jasné príkazy. Mal sa zapojiť to tzv. džihádistickej migrácie.

"Chceli, aby som šiel najprv do Malajzie a odtiaľ do Turecka, potom do Afganistanu, Iraku alebo Sýrie, mal som sa pridať na stranu džihádu. Nepovedal som im, že to neurobím, pretože na mňa namierili dva meče a povedali: teraz vieš o našej misii a tak nemôžeš odisť. Ak to urobíš, zabijeme ťa a tvoje telo už nikdy tvoji rodičia nenájdu," opisuje Tursun svoje hrozné zážitky.

Nepodplatiteľní

23-ročný mladík vedel, že z ich pazúrov sa tak ľahko nedostane. Zobral si ho pod dohľad muž s menom Mexmut. Ten nemal dokončenú ani základnú školu a pôsobil ako duchovný vodca. Tursun sa chcel vykúpiť a dal radikálom peniaze, ktoré mu dali rodičia na školu, nepomohlo. Keďže vedel obstojne anglicky, musel pre nich pracovať. A spoznal množstvo tajomstiev.



"Vlani v júni som stretol muža, ktorý opustil náš kraj pred 19-timi rokmi a pridal sa k džihádistom. Dodnes svoje rozhodnutie ľutuje. Hovoril mi o tom v Malajzii a plakal," spomína Tursun.

Cvičia deti

Podľa Tursunových slov sa Islamský štát opustiť nedá, hoci sa o útek ľudia pokúšajú denne. Väčšinou ich stretne smrť - zahynú v boji, alebo ich zavraždia vlastní. Islamský štát vyhľadáva oblasti, kde je vysoká chudoba a nízka gramotnosť. Vtedy sú ich regrútske taktiky úspešnejšie.

Dôkazom je aj video z výcvikového tábora v Ujgursku, kde sa noví adepti, deti nie staršie ako 6 rokov menia na robotov -zabijakov. V tábore ich manipulujú, učia ich ako majú strieľať a vyrábať výbušniny. Deti často cvičia a povzbudzujú ich vlastní sfanatizovaní otcovia.

Vymývanie mozgov

Podľa pravidiel všetci chlapci, ktorí dovŕšia vek 7 rokov podstupujú intenzívnejší výcvik pod dozorom inštruktorov. Keď sa deti vrátia domov, rodičia ich nespoznávajú. "Po návrate mal neustále hnačky, jeho nohavice boli špinavé, vlasy mu vypadali a bol extrémne vychudnutý," hovorí matka budúceho bojovníka Arzigul Qadirová.

"Neučia sa o etike, vyrastajú v prostredí, kde sa menia na robotov bez mozgu. Vykonávajú to, čo sa im povie - nad dôsledkami nepremýšľajú,"
povedal člen Islamského hnutia východného Turkestanu Ablimit Nurdun. Ich cieľ je podľa bývalého príslušníka jasný - šíriť myšlienky Islamského štátu a tých, ktorí povedia nie, vraždiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy