Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Islamský štát vyhlásil vojnu Hamasu
Zdielať na

Islamský štát vyhlásil vojnu Hamasu

GAZA / V pásme Gaza vzniká nová vojnová línia. Nielen Hamas a Izrael bojujú proti sebe, vojnu Hamasu vyhlásil aj Islamský štát. Islamisti tak bojujú proti Islamistom.

Na sociálnych sieťach sa objavilo 16-minútové video, v ktorom, tentokrát nerieši Islamský štát západné krajiny, ale pásmo Gazy.

Tyrani z Hamasu

Islamský štát hrozí sunnitským islamistickým bratom. Hamas, ktorý vládne pásmu Gazy nazývajú "tyranom".

Video bolo nakrútené v sýrskej provincii Aleppo, kde má Islamský štát svoje sídlo a šíri sa po sociálnych sieťach. "Vykynožíme židovský štát Hamasu a Fatahu. Sekularizmus už nebude existovať, pretože jeho hranice prekročia naše masy," vyhlásil maskovaný člen IS.

Tŕňom v oku je pre Islamký štát aj šiitský irán či Hizbaláh v Libanone, píše portál Deutsche Welle.

Kritika Islamského štátu ale ide ešte ďalej. IS sa domnieva, že Hamas  nedodržiava striktne právo šaría a nedostatočne obraňuje Izrael. "Cesta k oslobodeniu Palestíny prechádza cez Irak a každým dňom sme bližšie a bližšie," uviedol zamaskovaný muž vo videu. "Hamas stále viac stráca vidinu svojho cieľa," dodal.

Islamský štát momentálne kontroluje východnú Sýriu či západný Irak. Skupiny napojené na IS ovládajú časti Líbye a pôsobia aj v Egypte na Sinajskom polostrove. Pásmo Gazy by bolo ďalšou cennou korisťou.

Prestrelky, zatýkanie, razie

Hamas popiera, že by niečo také hrozilo. Svedkovia ale popisujú opakujúce sa prestrelky, zatýkanie a razie. V Gaze sa občas objavujú čierne vlajky Islamského štátu a v radoch organizácie v Sýrii a Iraku bojujú aj Palestínci.

IS momentálne kontroluje podstatnú časť palestínskeho utečeneckého tábora Jarmuk v Damašku, kde popravil svojich skutočných či domnelých odporcov.

Organizácia Islamský štát zverejnila video s popravou asi 25 sýrskych vojakov. Hromadnú vraždu vykonali v antickom amfiteátri v meste Palmyra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy