Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ISIS predáva ropu za zlomok trhovej ceny, denne zarobí milióny dolárov
Zdielať na

ISIS predáva ropu za zlomok trhovej ceny, denne zarobí milióny dolárov

BRATISLAVA / Teroristická organizácia Islamský štát dosahuje vysoké zisky z ilegálneho predaja surovej ropy. Záujem o pašovanú ropu pretrváva, pretože ju islamistickí extrémisti predávajú za zlomok jej trhovej ceny.

Čierne zlato kupuje od teroristickej organizácie Islamský štát Irak i Sýria.

"Zaznamenávame množstvo informácii o tom, že paradoxne samotný režim Bašára al-Asada v Sýrii odkupuje ropu práve z územia okupovaného Islamským štátom z dôvodu, že stratili väčšinu svojej ropnej produkcie. Nie sú schopní uživiť náklady, ktoré majú na prevádzkovanie armády a na fungovanie miestneho obyvateľstva," ozrejmuje politologička a odborníčka na islamský terorizmus Katarína Pevná.

Pašeráckymi cestami sa ropa dostáva aj do Turecka.

Historická záležitosť

Podľa expertky je obchod s čiernym zlatom na územiach ovládaných radikálmi v Sýrii i Iraku historickou záležitosťou. Ropu pašovali už za režimu Saddáma Husajna.

"Systém pašovania a ľudí, ktorí na ňom participujú, je naozaj obrovský," dodáva Pevná.

Dva milióny dolárov

Islamský štát podľa neoficiálnych odhadov zarobí denne na ilegálnom predaji ropy viac ako dva milióny dolárov. Kamióny vykupujú aj drobní obchodníci, ktorí ropu dodávajú medzinárodným rafinérskym spoločnostiam.

Vyťažené čierne zlato spravidla neopúšťa región, nedá sa však vylúčiť, že sa výnimočne dostane aj na Západ. "Čiastočne ju využije sám. Ropa sa ale nelíši od tej z Iraku alebo Sýrie, takže je ťažké rozlíšiť, akého pôvodu je ropa v tankeroch," konštatuje analytik portálu Energieprevas.sk Jozef Badida.

Islamský štát denne zarobí milióny dolárov, predáva ropu pod cenu, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy