Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Obama trvá na svojom postupe proti ISIS, opozícia mu vyčíta slabosť
Zdielať na

Obama trvá na svojom postupe proti ISIS, opozícia mu vyčíta slabosť

WASHINGTON / Nedávne územné straty organizácie Islamský štát (ISIS) v Iraku a Sýrii ukazujú, že táto extrémistická skupina bude porazená. Počas návštevy Pentagonu to prehlásil prezident Spojených štátov USA Barack Obama.

Spojené štáty, ktoré podnikajú so svojimi spojencami nálety proti pozíciám ISIS, budú naďalej zasahovať proti finančným možnostiam skupiny a blokovať jej peňažné transakcie.

Úlohou USA je rovnako pokračovať vo výcviku a poskytovaní potrebnej výbavy umierneným opozičným skupinám v Sýrii, ktoré bojujú proti režimu Bašára Asada, povedal americký prezident.

Dobrý partner z Iraku

Podľa Obamu Washington stále neplánuje vyslať ďalšie vojenské jednotky na bojisko na blízkom východe. Obama zopakoval, že víťazstvo nad islamistami nebude také rýchle. Podľa neho je k úspešnej porážke IS budú stačiť pozemné jednotky "silného partnera v Iraku."

Republikáni kritizujú prezidenta za neúspešnú stratégiu. "Jeho rétorika nezodpovedá realite. Za posledný rok ISIS expandoval a stále rastie," uviedol senátor Tom Cotton. "Neporazíme armádu džihádistov úradníkmi z DC a bez prostriedkov pre našu armádu na frontovej línii," dodal Cotton. , ktorého cituje portál The Globe and Mail.

Veľa miestnych dobrovoľníkov

Nedávne neúspechy v pozemných bojoch vrátane napríklad pádu mesta Ramádí vraj irackú vládu šokovali a povzbudili k novému úsiliu. Do boja sa podľa Obamu hlási veľa miestnych dobrovoľníkov, z ktorých už mnohí podstupujú výcvik.

Prezident podľa vlastných slov zaznamenal aj hrozbu menších útokov v Spojených štátoch a povedal, že sa musí viac urobiť preto, aby sa zabránilo ISIS robiť nábor teroristov na americkom územ. 

Organizácia Islamský štát zverejnila video s popravou asi 25 sýrskych vojakov. Hromadnú vraždu vykonali v antickom amfiteátri v meste Palmyra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy