Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
USA zvažuje nasadiť drony v severnej Afrike, majú monitorovať ISIS
Zdielať na

USA zvažuje nasadiť drony v severnej Afrike, majú monitorovať ISIS

WASHGINTON / Spojené štáty diskutujú s krajinami v severnej Afrike o tom, kde umiestnia bezpilotné lietadlá, aby sledovali Islamský štát v Líbyi. Informoval o tom The Wall Street Journal.

Základňa neďaleko pevnosti Islamského štátu v Líbyi by pomohla Spojeným štátom "vyplniť medzery v našom chápaní toho, čo sa deje" v regióne, uviedol oficiálny predstaviteľ USA.

Informácie o radikáloch

The Wall Street Journal napísal, že drony by dávali americkej armáde a spravodajským službám reálne informácie o činnosti militantnej skupiny v Líbyi.

Bojovníci spriaznení s veliteľmi Islamského štátu v Iraku a Sýrii získavajú územie v Líbyi, kde dve súperiace vlády bojujú o kontrolu a militanti využívajú bezpečnostné vákuum.

The Wall Street Journal s odvolaním sa na predstaviteľa Spojených štátov, uviedol, že zatiaľ žiadna africká krajina nesúhlasila so sprístupnením svojich základní. Základňa pre drony by mala ostať pod kontrolou hostiteľskej krajiny, ktorá by Američanom umožnila prístup.

Hostiteľská krajina

Egypt a Tunisko, ktoré sú spojencami USA, majú spoločnú hranicu s Líbyou. The Wall Street Journal zatiaľ nešpecifikoval, ktorá krajina by sa mohla prijať americké drony.

Americkí vojenskí predstavitelia povedali, že drony by mohli byť použité v leteckých útokoch proti Islamskému štátu v Líbyi a tak by základňa mohla byť odrazovým bodom pre špeciálne operácie misie proti radikálom.

Dron vyslali aj na Ukrajinu. Na kameru zachytili zničené a zbombardované mesto Doneck, pozrite si unikátne zábery: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy