Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Paríž pod drobnohľadom, nad mestom sa objavili bezpilotné lietadlá
Zdielať na

Paríž pod drobnohľadom, nad mestom sa objavili bezpilotné lietadlá

PARÍŽ / Nad Parížom sa v noci z pondelka na utorok objavilo na rôznych miestach najmenej päť neznámych bezpilotných lietadiel. Osoby, ktoré malé lietajúce stroje nad metropolu vyslali, sa doteraz nepodarilo odhaliť. S odvolaním na miestnej bezpečnostné sily to uviedla agentúra AFP.

Malé bezpilotné lietadlá prelietali nad Parížom medzi polnocou a šiestou hodinou. Prvý podozrivý stroj sa pohyboval pri ambasáde Spojených štátov v centre hlavného mesta krátko po polnoci.

Podobné prelety zbadali aj nad Eifelovou vežou, námestím Svornosti či Invalidovňou neďaleko ministerstva zahraničných vecí.

"Mohlo by ísť o koordinovanú akciu, ale zatiaľ viac nevieme," citovala AFP zdroj, ktorý sa podieľa na vyšetrovaní týchto preletov. Tie vyvolávajú obavy z možných teroristických útokov pomocou bezpilotných lietadiel, takzvaných dronov.

Sebastian Helmke/500px

Neznámi ľudia podobne provokujú francúzske úrady od minulej zimy. Opakované prelety najmenej 20 malých bezpilotných lietadiel zaregistrovali koncom roku 2014 ostrahy nad jadrovými elektrárňami.

Dron nad najstráženejším miestom

Koncom januára sa niekoľko diaľkovo ovládaných strojov objavilo v noci dokonca v Breste nad základňou vojenských jadrových ponoriek, ktorá sa považuje za najstráženejšie miesto vo Francúzsku.

"Typ zatiaľ zaznamenaných bezpilotných lietadiel nepredstavuje priamu hrozbu. Berieme to ale vážne, pretože je to hrozba, ktorá sa bude zvyšovať. Pracujeme na nových opatreniach," povedal od januárových nepovolených preletoch dronov nad základňou s jadrovou odstrašujúcou silou Francúzska veliteľ vojenského letectva generál Denis Mercier.

ISIFA

Pri citlivých objektoch sa v posledných mesiacoch objavili špeciálne mobilné radary pre detekciu malých lietajúcich strojov.

Na niektorých miestach boli policajti vyzbrojení brokovnicami, ktoré sa považujú za zatiaľ najvhodnejšiu zbraň proti malým bezpilotným lietadlám. Zatiaľ sa ale žiadny podobný stroj nepodarilo včas odhaliť a zostreliť.

Posilnené Francúzsko

Francúzsko posilnilo protiteroristické opatrenia od minulého leta, kedy sa jeho bojové lietadlá zapojili do operácií proti radikálnemu hnutiu Islamský štát v Iraku. Islamisti vtedy pohrozili odvetnými útokmi na francúzskom území.

K ďalšiemu posilneniu bezpečnostných opatrení aj s pomocou armády pristúpili úrady po tom, čo v januári v Paríži traja ozbrojení islamisti v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo a židovských potravinách povraždili 17 ľudí.

Milión Parížanov nesúhlasí s terorizmom. Svoj postoj dali najavo pochodom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy