Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obamov plán zlyháva. Na boj proti ISIS má len 60 Sýrčanov
Zdielať na

Obamov plán zlyháva. Na boj proti ISIS má len 60 Sýrčanov

WASHINGTON / Spojené štáty zatiaľ vycvičili asi len 60 bojovníkov sýrskej opozície, ktorí v krajine bojujú proti radikálom z Islamského štátu. Je to omnoho menej, než sa očakávalo. Z časti aj pre to, že Američania si veľmi prísne preverujú všetkých brancov.

V Kongrese to povedal americký minister obrany Ashton Carter. Spojené štáty odmietajú do bojov v Iraku a Sýrii nasadiť svojich vojakov, ujali sa ale výcviku.

"Hľadáme spôsoby, ako zefektívniť proces preverovania v súvislosti s našim výcvikovým programom, aby sme mohli zapojiť viac bojovníkov," uviedol Carter.

"Program rovnako vylepšujeme, chceme ho rozšíriť aj na ďalších príslušníkov umiernenej opozície a využiť skúsenosti z doterajších prvých výcvikov," dodal americký minister.

Program spochybňujú

Výcvikový program Obamovi kritici spochybňovali od samého začiatku. Veľa kandidátov vyhlásili za nespôsobilých a niektorí z výcviku vypadli, píše britský The Guardian

"Neexistuje žiadny presvedčivý dôvod domnievať sa, že tým, čo dlhodobo robíme, dosiahneme prezidentov cieľ zničiť ISIS," cituje senátora Johna McCaina The Guardian.

Výcvikový program určený pre sýrsku opozíciu začal v máji v Jordánsku a neskôr v Turecku a jeho cieľom je vycvičiť až 5 400 bojovníkov za rok.

Málo bojovníkov

Carter hovoril v Kongrese o problémoch s výcvikom už v polovici júna. Už vtedy uviedol, že Američania majú dostatok výcvikových táborov, ale málo brancov.

Prví účastníci výcviku údajne nesúhlasia s účelom, ku ktorému boli pripravení. Mnohí sa odmietli zaviazať k tomu, že budú bojovať výhradne proti Islamskému štátu, a nie proti prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Islamský štát popravil 25 sýrskych vojakov, zabíjali deti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy