Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
K útoku v Egypte na taliansky konzulát sa prihlásil Islamský štát
Zdielať na
Zahraničie

K útoku v Egypte na taliansky konzulát sa prihlásil Islamský štát

KÁHIRA / Budovu talianskeho konzulátu v egyptskej Káhire vážne poškodil výbuch bomby, ktorá bola ukrytá v aute. S odvolaním sa na bezpečnostné zdroje o tom informovala egyptská tlačová agentúra MENA.

Výbuch si podľa agentúry FP vyžiadal najmenej jednu obeť a štyroch zranených. Výbuch zničil vodovodné potrubie, najbližšia oblasť bola zaplavená.

Podľa zdravotníkov dvaja policajti a tri ďalšie osoby sa zranili. Zatiaľ nie je jasné, kto má útok na svedomí. "Taliansko sa nedá zastrašiť," uviedol na Twitteri šéf talianskej diplomacie Paolo Gentiloni.

Zavretý konzulát

Explózia nastala v okamihu, keď bol konzulát zavretý. Konzulát sa nachádza na dopravnej tepne spojujúcej Ramzesovo námestie so stredom egyptskej metropole.

K rôznym atentátom v Egypte sa v poslednej dobe hlásili islamistickí radikáli, ktorá si dali za cieľ zvrhnúť vládu.

Islamský štát

"Vďaka Božiemu požehnaniu sa vojakom Islamského štátu podarilo pri sídle talianskeho konzulátu v centre Káhiry odpáliť v zaparkovanom aute bombu, ktorá obsahovala 450 kilogramov výbušného materiálu," uviedli islamisti na svojom twitterovom účte.

Zároveň doporučili moslimom, aby sa držali ďalej od podobných budov, ktoré podľa nich predstavujú "legitímny cieľ pre útoky" ich bojovníkov.

Káhira je hlavným mestom Egypta, leží na brehoch a ostrovoch rieky Níl. Je významným kultúrnym a duchovným centrom arabského a islamského sveta, ktorým sa stala už v stredoveku.

Pozrite si priložené video:

Opustite Tunisko

Veľká Británia varovala svojich turistov pred cestami do Tuniska a tých, ktorí sa tam nachádzajú vyzvala, aby krajinu čo najskôr opustili. Dôvodom sú obavy z ďalších teroristických útokov. Práve Briti totiž tvorili významnú časť obetí nedávneho útoku v letovisku Sousse, kde na konci júna zahynulo 38 ľudí.

<section class="box box-ad"> </section>

Britské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že pravdepodobnosť ďalšieho teroristického útoku v Tunisku je vysoká. Odvoláva sa pritom na zistenia tajných služieb. Zároveň odporúča turistom, aby sa ihneď obrátili na cestovné kancelárie so žiadosťou o návrat.

Sťahovaniu turistov z Tuniska sa venovali aj Noviny o 17-ej, pozrite si analýzu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy