Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Migranti v Európe oslavujú ramadán, modlia sa za správnu cestu
Zdielať na

Migranti v Európe oslavujú ramadán, modlia sa za správnu cestu

RÍM / Pre desaťtisíce migrantov, ktorí dorazili do Európy sú tieto dni ešte nezvyčajnejšie ako tie predtým. Mnohí z nich sú moslimovia, a preto dodržiavajú pôstny mesiac, ramadán. Tento rok ho oslávili v iných podmienkach ako zvyčajne.

Z talianskych brehov po západe Slnka doďaleka znejú moslimské modlitby. Moslimovia dodržiavajú ramadán bez ohľadu na to, kde sú a čo cítia. Prosia pritom svojho Boha, aby im ukázal cestu. Tá, na ktorú sa vydali sa pre túto skupinu zatiaľ skončila pri francúzskych hraniciach. Cez ne ich ďalej nechcú pustiť. Silu sa im snažia dodať aj humanitárni pracovníci.

"Hovoríme im, aby ľuďom ukázali svoju trpezlivosť a múdrosť, všetko to, čo robí moslima moslimom," hovorí šéf humanitárnej organizácie Boubakris Samy.

Migranti nie sú jednoliata skupina. Okrem moslimov uviazli na francúzsko talianskych hraniciach aj kresťania, či ďalší veriaci.

Neistá budúcnosť

"Boli medzi nimi problémy. Teraz sú však pokojní a to je dôležité," dodal Samy. Nervozitu v ich radoch spôsobuje najmä to, že nevedia, čo s nimi bude ďalej. V Taliansku sa všetci nepomestia a susedné krajiny sa vykrúcajú, že ich len tak prijať nemôžu.

"Túžim po tom, aby tu európski lídri strávili aspoň jeden deň. Nevydržali by to,"
dodal
šéf humanitárnej organizácie.

Po západe Slnka sa moslimovia zoradia pri hrncoch aby sa poprvýkrát od rána najedli. Tuho pritom premýšľajú, koľko času ešte strávia na vyprahnutých kameňoch taliansko-francúzskych hraníc. A čo sa skončí prvé - či práve začínajúci ramadán, alebo ich patová situácia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy