Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Kiska o utečencoch: stíchnime a uvedomme si, že sú to ľudia
Zdielať na

Kiska o utečencoch: stíchnime a uvedomme si, že sú to ľudia

BRATISLAVA / Skončila sa éra optimizmu, že nebudeme vidieť zmenu hraníc v 21. storočí. Anexia Krymu a vojna na Ukrajine dokázali, že sme sa mýlili. Povedal to prezident Andrej Kiska vo svojom príhovore na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2015 v Bratislave. Kiska hovoril nielen o ukrajinskej kríze, o vzťahoch západu a Ruska, ale aj o probléme migrácie a dôležitosti obrany a bezpečnosti.

"Pred rokom niektorí verili, že kríza na Ukrajine je len epizódou a táto epizóda sa nejako pominie. Nepominula, je komplikovanejšia," povedala slovenská hlava štátu. Kiska zároveň uviedol, že treba využiť každú diplomatickú možnosť, ako túto krízu vyriešiť.

Zdôraznil, že éra strategického partnerstva s Putinovým Ruskom sa skončila, keďže jeden z partnerov porušuje medzinárodné právo. "Musíme prekonať našu slabosť, nekonzistnosť a nerozhodnosť. Je dôležité mať spoločné stanovisko, pokiaľ ide o sankcie," povedal Kiska .

Nebezpečná propaganda

Kiska hovoril aj o nebezpečenstve propagandy a dezinformácií, ktoré sa šíria o konflikte na Ukrajine a o Severoatlantickej aliancii. Podľa jeho slov cieľom tejto dezinformačnej kampane je rozbiť jednotu v Európe.

Slováci na sociálnych sieťach vyvolali v súvislosti s utečencami veľký rozruch. Začali sa objavovať aj mylné informácie. Jednou z nich bolo napríklad, že pri Viedni je utečenecký tábor s migrantmi, ktorí sa chcú dostať na Slovensko. Reportéri televízie JOJ priamo na mieste zistili, že to je trochu inak.

"Potrebujeme priamo a otvorene hovoriť s generáciou mladých ľudí, potrebujeme s nimi diskutovať o našej histórii a hodnotách, potrebujeme ich naučiť kritickému mysleniu," skonštatovala hlava štátu.

Kiska si myslí, že aby boli Ukrajinci vo svojom boji za slobodu a prosperitu úspešní, potrebujú európsku víziu. Prezident varoval aj pred vlnou narastajúceho extrémizmu, nacionalizmu a vzrastajúcou nedôveru v štátne inštitúcie a vlády v Európe.

Buďme humanisti

Vo svojom príhovore sa Kiska venoval aj téme migrácie. Zdôraznil, že hoci Slovensko nie je cieľovou krajinou utečencov, v diskusii padajú až prisilné slová. "Mali by sme na chvíľu stíchnuť a uvedomiť si, že hovoríme o ľudských bytostiach," uviedol prezident. Dôležité podľa neho je nájsť rovnováhu ako pomôcť tým, čo utekajú, aby si zachránili život a ako ochrániť hranice a zabezpečiť bezpečnosť.

Ako Kiska zdôraznil, je dôležité pracovať s verejnou mienkou, pretože ak občanom vlády a elity nevysvetlia, prečo musíme pomôcť ľuďom v núdzi, extrémizmus a nenávisť v Európe bude narastať. "Je to súboj srdca a mysle," povedal Kiska o probléme masovej migrácie, ktorej Európa čelí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy