Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Konferenciu GLOBSEC vymyslel študent, platil ju z vreckového
Zdielať na

Konferenciu GLOBSEC vymyslel študent, platil ju z vreckového

BRATISLAVA / Slovensko je kvôli bezpečnostnej konferencii GLOBSEC momentálne plné politických lídrov z celého sveta. Ale nie všetci k nám prišli na pozvanie svojich slovenských kolegov. Veľkú zásluhu má na tom celom jeden študent. Práve on vymyslel bezpečnostnú konferenciu.

Keď bezpečnostná konferencia, tak so všetkým. Na streche sú ostreľovači, okolo krúži vrtuľník a do hotela sa dostane len ten, kto naozaj musí. Ale na začiatku bol obyčajný nápad. Pár študentov si povedalo, poďme to skúsiť. A skúsili. Bolo to pred desiatimi rokmi.

"Mal som vtedy 21 rokov. So svojimi kolegami sme boli študenti medzinárodných vzťahov v Banskej Bystrici," spomína zakladateľ konferencie Globsec a viceprezident Stredoeurópskej strategickej rady Róbert Vass.

Stačilo vreckové

Róbert Vass zavolal spolužiakov k sebe domov na víkend. Na konci bol plán, ako by mohla konferencia vyzerať. Po prvom ročníku sa nevedelo, či bude druhý. Rozhodli sa, že do toho dajú všetko. "Rozhodli sme sa pokračovať napriek tomu, že to bralo naše financie. Dávali sme do toho peniaze z brigád alebo z vreckového od rodičov," dodáva Vass.

Tento, dnes to už nazývame "StartUp, sa stal fórom, na ktoré sa politické elity hlásia samé. Na tomto ročníku je 12 prezidentov aj premiérov. O slovensku sa tak hovorí po celom svete.

Šikovní študenti

"Na konferenciu sme zaregistrovali 200 novinárov z 35 krajín sveta. Vychádza dokonca samostatný denník, takzvaný GLOBSEC Daily," hovorí mediálny zástupca konferencie Ivan Rudolf.

Organizačný tím má dnes 100 členov. Myšlienka študentskej iniciatívy s Globsecom žije dodnes. "Priemerný vek organizátorov je 25 rokov a to aj vtedy, keď do toho zarátam moju 50-tku," vysvetľuje čestný prezident Stredoeurópskej strategickej rady Rastislav Káčer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy