Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kažimír: Ak sa zhorší situácia na Ukrajine, na armáde sa šetriť nebude
Zdielať na

Kažimír: Ak sa zhorší situácia na Ukrajine, na armáde sa šetriť nebude

BRATISLAVA / Ak sa bezpečnostná situácia v súvislosti s Ukrajinou zmení, v roku 2014 sa na slovenskej armáde šetriť nebude. Uviedol to minister financií Peter Kažimír v relácii RTVS - Sobotné dialógy.

Štát totiž musí podľa sankcie vyplývajúcej z prekročenia 55-percentnej hranice dlhovej brzdy viazať 305 miliónov eur, ministerstvo obrany má ušetriť zhruba 17,7 miliónov, rezort vnútra 19 miliónov eur.

"Musím povedať, že v prípade obrany a vnútra mám zmiešaný pocit, pretože si treba uvedomiť, že sme vo zvláštnej bezpečnostnej situácii," povedal Kažimír v Sobotných dialógoch.

"Vzhľadom na vývoj situácie nemôžem vylúčiť, že toto budeme v najbližších mesiacoch revidovať hlavne vo vzťahu k obrane a vnútru, potom by to muselo byť na úkor iných rezortov," dodal minister.

Armáda chce vo svojich radoch viac žien, pozrite si reportáž:

List od NATO

Podľa Kažimíra dostal štát od Severoatlantickej aliancie (NATO) list, v ktorom nás vyzývajú, aby sme si plnili svoje záväzky. Krajiny NATO sa zaviazali, že budú na armádu vydávať minimálne dve percentá HDP.

Obranné výdavky Slovenska sa pohybujú na úrovni približne jedného percenta HDP. Podľa Kažimíra však to jedno percento HDP znamená dodatočných zhruba 700 mil. eur. "A tie si nemôžeme dovoliť," poznamenal.

Neplnenie záväzkov nie je Kažimírovou chybou

Podľa poslanca parlamentu za Most-Híd Ivana Švejnu nie je Kažimírovou chybou, že Slovensko si záväzok neplní. "Objektívne treba povedať, že ani za iných vlád nebol záväzok naplnený a nie sme jediná krajina, ktorá dáva okolo jedného percenta HDP na vyzbrojenie," vyhlásil.

Švejna si myslí, že v súčasnosti potrebujeme mať najmä v poriadku verejné financie. "Nevidím tam veľký priestor na navyšovanie financií do kapitoly ministerstva obrany," konštatoval. Dôležité je však podľa Švejnu nielen množstvo peňazí pre armádu, ale aj to, akým spôsobom sa použijú.

K listu od NATO sa vyjadril na konferencii Globsec v Bratislave aj minister obrany Martin Glváč. "Uvedomujeme si, že na armádu nedávame toľko, koľko by sme mali, pre NATO sme však slušným partnerom," povedal. 

Šéf NATO Andres Fofh Rasmussen vo štvrtok po rokovaní s premiérom Robertom Ficom pripomenul, že ak si všetci užívajú ochranu NATO, mali by si tiež všetci plniť svoje záväzky, ktoré voči aliancii majú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy