Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kiska sa stretol s Hollandom, hovorili o Grécku i migrantoch
Zdielať na

Kiska sa stretol s Hollandom, hovorili o Grécku i migrantoch

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska v piatok prijal svojho francúzskeho kolegu Françoisa Hollanda. Hlavy štátov spolu hovorili o migrácii, ekonomických problémoch v Grécku i o situácii na Ukrajine. Hollande prišiel do Bratislavy na summit premiérov krajín V4.

Kiska priznal, že na problém migrácie má s Hollandom podobný názor. "Kvóty nie sú žiadnym riešením. Zdôraznil som ale postoj našej krajiny, že nemôžeme odmietať pomoc tým, ktorým ide skutočne o život," povedal slovenský prezident.

Francúzsky súhlas

Ako uviedla francúzska hlava štátu, "treba prijať utečencov, ktorých život sa nachádza v nebezpečí. Skonštatoval, že to je súčasťou našich európskych hodnôt.

Prezidenti pripomenuli, že pokiaľ ide o Grécko, na štvrtkovom stretnutí ministrov financií nedošlo k dohode.

SITA

"Myslím si, že v minulosti sme prejavili dostatočné pochopenie pre problémy, ktorým Grécko čelí. Grécka vláda by si ale mala uvedomiť, že čas sa naplnil a musia pristúpiť k ťažkým, ale nevyhnutným opatreniam pre svoju budúcnosť," povedal Kiska. Podľa Hollanda riešením gréckej situácie musí byť "kompromis, ktorý bude na báze európskych pravidiel".

Poďakovanie za Ukrajinu

Kiska sa Hollandovi počas ich stretnutia poďakoval aj za pomoc pri riešení konfliktu na Ukrajine. Francúzska hlava štátu bola spolu s európskymi predstaviteľmi, ako napríklad nemeckou kancelárkou Angelou Merkel, pri rokovaní o mierových dohodách v Minsku.

SITA

Prezidenti sa zhodli, že v prípade riešenia rusko-ukrajinského konfliktu musí zostať Európska únia jednotná. Podľa nich konflikt možno vyriešiť len dodržiavaním mierových dohôd.

"Myslím si, že na svete neexistuje taká téma, pri ktorej by nezavážil hlas Francúzska," povedala slovenská hlava štátu a dodala, že Európska únia potrebuje politicky a ekonomicky úspešné Francúzsko.

"Veľmi vítame záujem Francúzska o spoluprácu s krajinami Visegradskej štvorky," povedal Kiska. Podľa Hollanda sa summit premiérov V4 koná v situácii, ktorá je ťažká a vyžaduje si riešenia. 

Prezident Andrej Kiska aj Robert Fico absolvovali niekoľko návštev:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy