Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kiska v parlamente: Prehovoril o stave krajiny
Zdielať na

Kiska v parlamente: Prehovoril o stave krajiny

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska vystúpil v parlamente. Hovoril o stave Slovenskej republiky. Vo svojom vystúpení prízvukoval, že treba posilniť dôveru občanov vo svoj štát.

Podľa prezidenta je Slovensko veľmi úspešná krajina. "Osobitne za posledných 17 rokov sme prešli kus cesty rýchlejšie ako krajiny nám blízke, v podobnej situácii, s porovnateľnými možnosťami," povedal Kiska.

Hoci pred pár rokmi pribrzdila krajiny svetová finančná a ekonomická kríza, Slovensko ju zvládlo s menšími stratami ako iné štáty. "Viaceré náročné rozhodnutia z minulosti sa ukázali ako správne," dodal.

Najrýchlejší rast v eurzóne

Naša ekonomika podľa prezidenta rastie tempom, ktoré patrí medzi najrýchlejšie v eurozóne. Počet nezamestnaných sa tiež znižuje. "Slovensko je objektívne v lepšej kondícii než pred pár rokmi, kedy to chvíľu vyzeralo, že spolu s celou Európou stojíme na okraji ekonomickej, finančnej a sociálnej priepasti," povedal.

SITA

Prezident spomenul aj nedávne rozhodnutie vládnej strany podporiť regióny s vysokou nezamestnanosťou. "Považujem to za pokrok a priznanie, že už nemôžeme iba čakať, kým do týchto regiónov raz postavíme poriadnu cestu. A potom príde automaticky všetko. Bude trvať roky, kým tie cesty postavíme - a ani potom nič nepríde automaticky," hovoril Kiska.

Každý kút Slovenska

Prezident si uvedomuje, že ľahké to nebude. "V každom regióne ani nebude fungovať to isté. Nedá sa vzbudzovať očakávania, že to pôjde rýchlo. Ale sme povinní oživiť vieru ľudí, aby si mohli skutočne na celom Slovensku oprávnene povedať: toto je náš štát a je tu pre všetkých a v každom kúte Slovenska," konštatoval.

Kiska tiež spomenul školstvo a jeho financovanie. "Z našich škôl vychádzajú aj študenti, ktorí vyhrávajú medzinárodné olympiády. Máme aj kvalitné stredné odborné školy, ktorých absolventov vyhľadávajú sami zamestnávatelia. Máme aj také vysoké školy alebo fakulty, ktoré poskytujú hodnotné vzdelanie. Ale celkový trend nie je dobrý," uviedol prezident.

Kiskovo vystúpenie so správou o stave Slovenska trvalo hodinu.

Andrej Kiska hovoril v parlamente o stave krajiny, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy