Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rok prezidenta Andreja Kisku v úrade: Politik, lyžiar a rocker
Zdielať na

Rok prezidenta Andreja Kisku v úrade: Politik, lyžiar a rocker

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska po roku vo funkcii prezradil, že zažil veľmi aktívny rok z pohľadu domácej aj zahraničnej politiky. Jeho cieľom bolo vrátiť dôveru vo funkciu prezidenta.

"Napriek tomu, že prezident nemá exekutívne právomoci, kládol som otázky, pýtal som sa a čakal na odpovede riešenia mnohých problémov, ktoré má naša krajina," skonštatoval. Ako Kiska dodal, jeho cieľom bolo vrátiť dôveru vo funkciu prezidenta.

"Hneď po nástupe do funkcie som začal využívať svoje kompetencie v súdnictve a podarilo sa nám naštartovať pozitívne zmeny,“ konštatovala hlava štátu. Zároveň dodal, že vystúpil v Národnej rade po tom, ako odstúpil druhý najvyšší ústavný činiteľ, predseda parlamentu Pavol Paška, a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v súvislosti s kauzou nákupu predraženého CT prístroja piešťanskou nemocnicou.

Cesta do USA

Na programe mal recepciu usporiadanú Obamom na počesť vedúcich delegácií. Rozprával na Valnom zhromaždení OSN.

"Budem mať niekoľko bilaterálnych stretnutí s prezidentmi Chorvátska, Srbska, Albánska či Macedónska," povedal. Okrem OSN a New York City cestoval Kiska aj do Bostonu, San Diega a San Francisca. Navštívil Fórum Google, Facebook, Massachusettský inštitút technológií a aj festival slovenského dedičstva v New Jersey.

Kiska uviedol, že absolvoval viac ako sto stretnutí so zástupcami zamestnávateľov, učiteľov, sestier, lekárov, podnikateľov, ľudí z tretieho sektora a navštívil množstvo slovenských regiónov.

Takisto sa stretával aj s politikmi. "Mám za sebou desiatky stretnutí s ministrami a predsedom vlády,“ tvrdí prezident. "Zahraničnej politike dominovala Ukrajina, na Slovensku bol na moje pozvanie ukrajinský prezident Petro Porošenko počas rokovania prezidentov V4. Ja som bol dvakrát na Ukrajine. Navštívil som aj všetky susedné štáty, napríklad s poľským prezidentom som sa stretol za rok desaťkrát,“ priblížil Kiska svoje aktivity v zahraničí.

Pápež František

Prezident Andrej Kiska nerokoval v Taliansku len s prezidentom republiky Sergiom Mattarello, prijala ho i hlava kresťanskej cirkvi, pápež František.

Pozdravil som pápeža Františka nielen od všetkých veriacich, ale od všetkých obyvateľov Slovenska, a pozval som ho na návštevu našej krásnej krajiny. Vedel som, že prídem za človekom, ktorý bude počúvať, bude ku mne otvorený, bude mi možno chcieť poradiť a vyjadriť svoj názor. Presne taký bol," povedal Kiska.

Lyžovačka so Zuzulovou

Prezident pochádza z Popradu a netají sa tým, že miluje Tatry. Rád športuje a je vynikajúci lyžiar.

Aby naša popredná svetová slalomárka Veronika Zuzulová a snoubordistka Klaudia Medlová nemuseli do prezidentského paláca, nie palác, ale prezident prišiel za nimi. Stretnúť sa mali priamo na svahu v Nízkych Tatrách.

Rockový hudobník

V konečnom dôsledku nesmieme zabudnúť na prezidentov cit pre hudbu. Špeciálne pre tú rockovú.

Prezident Andrej Kiska počas udeľovania ocenenia Via Bona Slovakia pre najlepších slovenských zamestnávateľov prekvapil! Vzal do ruky gitaru, postavil sa na pódium a zaspieval si s kapelou.

Agentúra Focus uskutočnila od 2. do 10. júna prieskum verejnej mienky na vzorke 1 018 respondentov starších ako 18 rokov. 

O pár dní uplynie rok od nástupu Andreja Kisku do funkcie prezidenta Slovenska. Do akej miery ste spokojný/á s tým, ako vykonáva úrad prezidenta?

SpokojnosťPercento
veľmi spokojný/a18,7
skôr spokojný/á53,3
skôr nespokojný/á13,5
veľmi nespokojný/á4,6
nevie9,9

Zdroj: Agentúra Focus

Súvisiace články

Najčítanejšie správy