Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kiska navštívil Vatikán, prijal ho pápež František
Zdielať na

Kiska navštívil Vatikán, prijal ho pápež František

RÍM/BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska odletel na zahraničnú cestu do Ríma a Vatikánu. Stretol sa už s prezidentom Talianskej republiky a prijala ho i hlava kresťanskej cirkvi, pápež František.

Prezident Andrej Kiska rokoval s prezidentom Talianskej republiky Sergiom Mattarellom v stredu večer počas svojej oficiálnej návštevy.

Hlavy štátov rokovali o vzájomnej ekonomickej spolupráci, situácii na Ukrajine, vývoji v krajinách južného susedstva a o imigrantoch z Afriky, ktorí smerujú do Talianska.

Kiska sa zaujímal aj o formy a spôsob boja proti korupcii v Taliansku. To je v prvej desiatke najdôležitejších obchodných partnerov Slovenska a talianske firmy patria medzi významných zahraničných investorov.

Kancelária prezidenta Andreja Kisku

Stretnutie s pápežom

Slovensko bude mať príležitosť prezentovať sa aj na nachádzajúcej svetovej výstave EXPO Miláno 2015.

Kancelária prezidenta Andreja Kisku

Kisku vo štvrtok prijal aj pápež František. "Pozdravil som pápeža Františka nielen od všetkých veriacich, ale od všetkých obyvateľov Slovenska, a pozval som ho na návštevu našej krásnej krajiny. Vedel som, že prídem za človekom, ktorý bude počúvať, bude ku mne otvorený, bude mi možno chcieť poradiť a vyjadriť svoj názor. Presne taký bol," povedal Kiska.

Hlava katolíckej cirkvi sa o Slovensko zaujímala. Najmä o to, čo nás trápi. "Bol to nesmierne hlboký rozhovor plný emócií," dodal prezident.

Kancelária prezidenta Andreja Kisku

Svätý otec a slovenský prezident diskutovali o úlohe cirkvi ako inštitúcii, ktorá by mala prinášať do spoločnosti tie základné hodnoty – odpúšťanie, lásku, slušnosť, porozumenie.

Na stretnutí sa hovorilo aj o viere či arcibiskupovi Bezákovi.

Slovenská hlava štátu sa stretne so štátnym sekretárom Svätej stolice kardinálom Pietrom Parolinom.

Kiska na oficiálnej návšteve Talianska, čakal ho i pápež, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy