Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zamestnávatelia by mali dať Rómom šancu a dôveru, tvrdí Kiska
Zdielať na

Zamestnávatelia by mali dať Rómom šancu a dôveru, tvrdí Kiska

POPRAD / Rómska problematika je nesmierne ťažká a na Slovensku je dlhoročným problémom. Zamestnávatelia by však Rómom mali dať šancu. Povedal to slovenský prezident Andrej Kiska počas návštevy firmy Pasell Slovakia s. r. o. v popradskej časti Matejovce.

Spoločnosť vyrábajúca plastové a gumové výrobky pre domáce elektrospotrebiče a automobily je známa tým, že zamestnáva väčší počet Rómov. Prezident jej priestory navštívil v rámci svojho pracovného výjazdu pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

Predsudky bokom

"Vo firme Pasall je, podľa toho, aká je sezóna, od 20 do 60 percent zamestnancov, ktorí sú rómskymi občanmi. Keď som sa pýtal majiteľov, aký odkaz by dali ďalším zamestnávateľom, povedali, že by som mal odkázať, aby tým ľuďom dali šancu a dôveru. A ak im to človek dá, títo ľudia nesklamú a stanú sa presne rovnako dobrými zamestnancami ako ostatní,“ povedal dnes prezident počas návštevy výrobných hál. Aj on sám je presvedčený o tom, že Rómom by zamestnávatelia mali dať šancu a odložiť bokom predsudky.

Ako povedal, práve jeho pracovná návšteva do podniku má ukázať pozitívny príklad spolupráce s rómskymi občanmi. "Obrázky nám ukazujú skôr to, ako sa to nedá, ako sa každá snaha nepodarí, a tak práve preto som chcel, aby sme dnes ukázali tie pozitívne príklady,“ vysvetlil.

Dlhší zácvik

Kiskove slová potvrdila aj riaditeľka spoločnosti Pasell Zuzana Rošková. Uviedla, že Rómom chcú dať šancu, aby získali pracovný návyk a nestáli na úrade práce.

"Raz sa naše deti budú, paradoxne, hrať s Rómami, lebo je taký stav, že ich budeme musieť akceptovať. Aj moji kolegovia sú ochotní sa venovať našim spoluobčanom, lebo potrebujú oveľa viac pozornosti zo začiatku ako ostatní zamestnanci,“ vysvetlila. Chce to podľa jej slov len dlhší zácvik, väčšiu trpezlivosť, Rómovia sa tiež vo firme často učia aj písať a čítať.

Musíme byť príkladom

Ak sa snažia, potom ich podľa Roškovej rešpektujú aj nerómski zamestnanci. V talianskej firme v súčasnosti pracuje z celkového stavu 99 zamestnancov 17 percent Rómov.

Pred 44 rokmi sa prvýkrát stretli rómski predstavitelia zo štrnástich krajín. Vznikla rómska vlajka aj hymna a ich zástupcovia požiadali okrem iného o to, aby svet nepoužíval označenie Cigán:

Prezident Kiska sa rómskej problematike venuje už niekoľko rokov. Pravidelne navštevuje osadu v obci Batizovce pod Tatrami a stretáva sa tam s rodinami. "Chodím aj tam, kde to nefunguje, bol som aj v Lomničke. My musíme dávať príklady, kde sa to darí, lebo potrebujeme tie príklady priniesť do ďalšej praxe a ukázať starostom, riaditeľom, zamestnávateľom, že sa to dá,“ povedal prezident. Práve predsudky podľa neho odrádzajú zamestnávateľov, aby prijali do zamestnania občanov rómskeho pôvodu a vyzýva ich preto k väčšej dôvere.

Navštívil rodinu aj školu

"Názor každého z nás sa časom vyvíja. Aj ja som bol, keď som prvýkrát vošiel do rómskej osady, plný pochybností, obáv, či sa mi niečo nestane. Ale keď som si s nimi prvýkrát sadol za stôl, pochopil som, že často ich zbytočne hádžeme do jednej skupiny a nevidíme, koľko je medzi nimi ľudí, ktorí sa chcú presadiť, ktorí chcú dať svojim deťom vzdelanie, ktorí hľadajú prácu, ale často len preto, že sú Rómovia, túto šancu nemajú,“ povedal Kiska. Všetko je to však podľa neho o ľuďoch. "Je to o majiteľoch firiem, o riaditeľoch, o starostoch, o riaditeľoch škôl,“ dodal.

Slovenský prezident sa v rámci pracovnej cesty pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov stretol aj so zástupcami obce Spišský Hrhov (okres Levoča) a Rómami, ktorí stáli pri pozitívnych zmenách v spôsobe života miestnych Rómov. Obzrel si tiež prevádzky, v ktorých pracujú Rómovia, navštívil miestnu rómsku rodinu i základnú školu.

Na mieste je redaktorka Mária Pavlíková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy