Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kiska odmietol účasť na oslavách v Moskve
Zdielať na

Kiska odmietol účasť na oslavách v Moskve

BARDEJOV / Slovenská hlava štátu Andrej Kiska odmietol účasť na oslavách 70. výročia od víťazstva druhej svetovej vojny priamo v Moskve. Televízii JOJ to potvrdil sám prezident počas návštevy v Bardejove.

Andrej Kiska plánuje oslavovať výročie konca druhej svetovej vojny doma.Pamiatku padlých vojakov si pripomenie na cintorínoch. 

"Rozhodol som sa, že výročie konca druhej svetovej vojny si pripomeniem doma na Slovensku, a nepôjdem do Moskvy," potvrdil prezident.

V deň výročia plánuje zapáliť sviečku na čo najviac cintorínoch naprieč Slovenskom. Nevynechá Duklu či Slavín. Vyzval tiež mladých, aby si 8. máj pripomenuli spolu s ním. "Ide o ľudské gesto spomienky a úcty," povedal.

"Mám takú predstavu, že v tento deň zapálime na Slovensku sviečku doslova na každom jednom hrobe padlého vojaka a partizána," ozrejmil svoje plány Kiska.

Moskva bez Kisku

Na oslavách v Moskve sa odmieta zúčastniť, pretože neuznáva zásah Ruska v ukrajinskom konflikte.

"Vzhľadom na udalosti na Ukrajine a na Kryme sa nechcem zúčastniť oslavy sily armády na vojenskej prehliadke, ale chcem si pripomenúť tých, ktorí si to od nás zaslúžia najviac - vojakov padlých v 2. svetovej vojne," dodal.

Kiska do Moskvy nepocestuje, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy